Zupa pomidorowo-grzybowa

zupa pomidorowaNic tak nie smakuje w chłodne dni jak aromatyczna zupa pomidorowa. Wbrew pozorom ta jedna z najpopularniejszych zup w Polsce doczekała się wielu ewolucji zarówno jeśli chodzi o sposób wykonania, jak i o użyte produkty. Dziś polecamy niezwykle apetyczną zupę pomidorową z grzybami.

Karton soku pomidorowego
•    ½ szk. wody(w niej rozpuścić 1 kostkę rosołową)
•    ½ kg mięsa mielonego
•    1 cebula posiekana
•    25 dag pieczarek drobno pokrojonych
•    Kubeczek śmietany 30%
•    Przyprawy: sól, pieprz, chili, sos sojowy,   2 ząbki czosnku

Sposób wykonania
Sok pomidorowy wlać do garnka, dodać ½ sz. Wody z rozpuszczoną kostką rosołową.
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać pokrojone pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć(porządnie odparować). Usmażone grzyby dodać do soku pomidorowego.
Mięso usmażyć na patelni przyprawiając solą, pieprzem, chili, czosnkiem sosem sojowym(nie żałować).
Usmażone mięso dodać również do soku. Wszystko pogotować kilka minut w miarę potrzeby i upodobań doprawiając jeszcze do smaku.
Na koniec dodać kubek słodkiej śmietany i zagotować.

Leave a Reply