Czekolada to składnik wielu znakomitych deserów. Często gra w nich główne skrzypce, nadając niepowtarzalny smak uwielbianym łakociom. Jednak czekolada może pełnić też inne funkcje. Zwłaszcza wtedy, gdy chcemy zadbać o wizualną stronę naszych kulinarnych eksperymentów. Przekąski zanurzone w czekoladzie wprawiają w zachwyt swoim wyglądem i łatwością przygotowania. Poniżej kilka inspiracji na pyszne, piękne i szybkie przekąski z czekolady!
Jak przygotować czekoladową skorupkę?
Aby wykonać nietuzinkowe przekąski z czekolady, zacznij od rozpuszczenia jej w kąpieli wodnej. Najlepiej sprawdzi się do do tego deserowa lub mleczna czekolada. Średniej wielkości garnek napełnij w 1/3 wodą i doprowadź ją do wrzenia. Na brzegach naczynia oprzyj miskę tak, by nie dotykała bezpośrednio tafli wody. Do jej środka wsyp połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i wlej 100 ml mleka lub śmietanki 30 %. Pod wpływem pary czekolada rozpuści się na gładką i jednolitą masę. Zamieszaj ją i ściągnij z garnka. W płynnej czekoladzie możesz zamaczać kawałki owoców, orzechy, pianki marshmallows, a nawet tworzyć z jej pomocą fantazyjne, ażurowe dekoracje. Płynną czekoladą napełnij strzykawkę do dekoracji. Na papierze do pieczenia narysuj wzór, który chcesz umieścić na przekąsce z czekolady. Następnie wsadź papier do lodówki na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu, wyjmij stwardniałą czekoladę i ozdób nią deser.
Pralinki żurawinowe w czekoladzie
Jeśli planujesz przygotować wytworne przekąski z czekolady, wykorzystaj nasz przepis na owocowe trufle. Nie tylko wybitnie smakują, ale i doskonale się prezentują. Twoi goście mogą pomylić je z wyrobami mistrzów cukiernictwa!
Potrzebne składniki:
- 1 tabliczka deserowej czekolady
- 1 łyżka słodkiej śmietanki 36 %
- 1/3 szklanki pokruszonych pierniczków
- 5 dag suszonej żurawiny
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 2 łyżki gorzkiego kakao do obtoczenia
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Żurawinę zalej rumem i odstaw na kwadrans. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką. Do gładkiej i jednolitej masy czekoladowej dodaj pokruszone pierniczki i żurawinę w rumie. Masę przełóż do lodówki na około 30 minut, by stwardniała. Po wyjęciu, z pomocą małej łyżeczki nabieraj masę i formuj z niej kuleczki o średnicy około 3 cm. Gotowe kulki wstaw ponownie do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj polewę z mlecznej czekolady. Maczaj w niej czekoladowo-żurawinowe trufle i jeszcze raz odstaw do lodówki, by polewa dobrze zastygła. Przekąski z czekolady podawaj z ulubioną kawą.
Owocowe lizaki w czekoladzie
Szukasz pomysłu na przekąski z czekoladą dla najmłodszych? Z pewnością polubisz nasz przepis! Owocowe lizaki w czekoladzie pokochają wszystkie łasuchy – te małe i te duże.
Potrzebne składniki:
- ulubione owoce – winogrono, banany, truskawki, ananas, kiwi
- posypki cukiernicze
- posiekane orzechy
- patyczki do szaszłyków
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Owoce umyj i osusz. Kiwi, ananasa czy banany pokrój na mniejsze kawałki. Pojedynczo ponabijaj je na patyczki do szaszłyków. Następnie przygotuj czekoladową polewę, z której powstanie pyszna słodka skorupka. Na małych talerzykach umieść posiekane drobno orzechy i posypki cukiernicze. Owoce zamaczaj kolejno w polewie, a później w posypkach. Przekąski z czekolady odstaw, by nieco zastygły.
Boczek w czekoladzie
Czekolada z mięsem? Trudno o lepszy duet, o czym przekonują najwięksi szefowie kuchni. O ich racji przekonasz się, przygotowując obłędną przekąskę – czekoladę kryjąca pod sobą kawałek karmelizowanego boczku.
Potrzebne składniki:
- 10 pasków wędzonego boczku
- szczypta chilli
- szczypta cynamonu
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż obok siebie plasterki boczku. Gdy boczek zarumieni się i będzie chrupiący, ściągnij go, a nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą ręcznika papierowego. W tym czasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem przypraw. W polewie zatapiaj po kolei kawałki bekonu, a następnie odstaw je na około 45 minut do lodówki na czas zastygania czekolady na przekąsce.