Zapiekanka ze szparagami

zapiekanka ze szparagami

Szparagi to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawierają w sobie wiele cennych witamin i minerałów w tym potas, kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B, jak również witaminę C oraz A. Zawierają również glutation – białko, które pomaga oczyszczać wątrobę i wspiera usuwanie toksyn z organizmu. Szparagi białe doskonale sprawdzają się jako składnik wielu dań. Dziś chcę podzielić się prostym, ale bardzo smacznym przepisem na zapiekankę szparagową. Danie bardzo sycące i oczywiście zdrowe 🙂

 

 

Składniki:

Pęczek białych szparagów
10 dag szynki
2 jajka na twardo
10 dag sera  żółtego
5 dag mozzarelli
Pieprz, sól, zioła prowansalskie
Oliwa

Przygotowanie:

Szparagi obrać i podgotować, aż będą półtwarde. Szynkę pokroić w kostkę, jajko w plasterki. Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą, położyć warstwę szparagów, posypać pieprzem i solą. Następnie rozłożyć połowę szynki oraz jajka, oprószyć startym serem żółtym. Następnie położyć pozostałą część szynki, szparagi, ponownie oprószyć pieprzem i solą oraz na wierzchu rozłożyć plastry mozzarelli. Piec w piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zapiekankę podawać posypaną natką pietruszki i skropioną oliwą.

 

Smacznego1

Leave a Reply