Tarta zazwyczaj kojarzy się z wykwintnym deserem przygotowywanym na specjalne okazje. Jednak w lecie, gdy mamy dostęp do świeżych sezonowych owoców, tarta gości na naszych stołach nie tylko “od święta”, ale również i na co dzień. Ja postanowiłam zrobić tartę cytrynową z bezą, choć cytryna do polskich sezonowych owoców wcale się nie zalicza. Jednak jej orzeźwiający smak idealnie pasuje do letniej atmosfery. Moja tarta cytrynowa pokryta została puszysta, cienką warstwa pianki, która swoją słodyczą świetnie zrównoważyła kwaśny smak kremu cytrynowego.
Składniki:
Na spód:
200 g mąki pszennej tortowej
100g masła
50g cukru pudru
2 żółtka
otarta skórka z połowy cytryny
Szczypta soli
Na masę cytrynową:
1 szklanka wody
Sok z dwóch cytryn
150 g cukru
Skórka z 1 całej cytryny
3 łyżki masła
1 całe jajko
2 żółtka
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na piankę:
3 białka
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Spód: masło pokroić w kostkę i posiekać nożem razem z mąką, szczypta soli oraz cukrem. Następnie całość ugnieść, aż ciasto uzyska zbitą, jednolita konsystencję. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1h.
Masa cytrynowa: do wody dodajemy sok z cytryny oraz cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, po czym dodajemy jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszkamy energicznie trzymając rondelek na wolnym ogniu aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na płaski ok. 5mm placek, wykładamy nim formę do tarty. Wierzch nakłuwamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni C i pieczemy ciasto ok. 15-20 minut (aż się lekko zarumieni). Następnie wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na ciasto masę cytrynową. Pieczemy przez kolejne 20 minut w temperaturze ok. 150 stopni C.
W międzyczasie przygotowujemy piankę: białka miksujemy ze szczyptą soli na wysokich obrotach, następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy aż uzyskamy sztywną piankę. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy na wierzch pianę i pieczemy ok. 3 minuty w temperaturze 190 stopni C.
Smacznego!