Uwielbia ją niemal każdy. Doczekała się swoich fanów na całym świecie, a jej doskonały smak i aromat kojarzony jest z najmilszymi chwilkami spędzonymi w gronie najbliższych. Szarlotka to potoczna nazwa jabłecznika, czyli kruchego lub półkruchego ciasta z owocami. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.
Składniki:
0,5 kg mąki
2 jajka
1 szklanka cukru
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Cynamon w proszku
1 kg jabłek
200 g margaryny do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę połączyć z margaryną dodając jajka, cukier i proszek do pieczenia. Ugniatać ciasto aż uzyska ono jednolitą, zbitą konsystencję. Następnie podzielić je na dwie częci i odstawić do lodówki.
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozwałkować jedną część ciasta i wyłożyć je na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Na wierzch położyć jabłka, posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem. Położyć drugą warstwę ciasta i nakłuwać równomiernie widelcem.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, włożyć szarlotkę i piec przez około 35-40 minut aż ciasto będzie rumiane.
Podawać na ciepło z bitą śmietaną, lodami lub posypane cukrem pudrem.