Zbliżają się najpiękniejsze w całym roku święta – Boże Narodzenie. Przygotowania do nich trwają, w zależności od stopnia zaangażowania się, dłużej lub krócej, ale zawsze na pierwszy plan wysuwa się przywiązanie do tradycji.
Z pewnością, prawie nikt nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez świątecznych potraw i specjalnie na ten dzień pieczonych ciast. Właśnie te ciasta, z odpowiednimi dodatkami tworzą świąteczną atmosferę i powodują, że ogarnia nas radosne i niecierpliwe wyczekiwanie wigilii.
Tradycyjnymi ciastami, pieczonymi z okazji świąt Bożego Narodzenia są: sernik, piernik i makowiec.
Przepis na makowiec zawijany
Drożdżowe ciasto zawijane, zwane inaczej sztruclą, struclą, zawijańcem lub roladą – w zależności od regionu Polski, to zupełnie prosty, ale wykwintny deser do wykonania w warunkach domowych, nawet przy minimalnych umiejętnościach.
Składniki, które należy przygotować
– rozczyn drożdży – 3 dkg świeżych drożdży rozkruszyć w ciepłym mleku (1/3 szklanki), wymieszać z dwoma łyżeczkami mąki i łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce,
– mak – pół kilograma suchego maku, lub inną dowolną ilość, należy wypłukać, zalać wodą i zagotować. Wody musi być więcej niż maku. Gotować 15 minut, pilnując by się nie przypalił. Następnie należy garnek zdjąć z palnika i jeżeli posiadamy ręczną, żeliwną maszynkę do mielenia mięsa, przekręcamy jeszcze gorący mak, trzykrotnie przez maszynkę, jeżeli takiej nie posiadamy, można użyć gotowej masy makowej z puszki.
Tak przygotowaną masę odstawiamy do późniejszego dokończenia.
Następnie, wyrośnięty rozczyn wylewamy na przygotowaną wcześniej mąkę w ilości dwóch szklanek, z 3/4 szklanki cukru, szczyptą soli, dwoma żółtkami jajek, cukrem wanilinowym oraz 1/2 do 2/3 szklanki lekko ciepłego mleka i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przyprawianie maku
Zmielony mak, łączymy z miodem lub cukrem w ilości “według własnego uznania” (masy z puszki nie trzeba już doprawiać), dosypujemy rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i grubo posiekane orzechy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z dwóch białek i delikatnie łączymy z masą makową.
Jak upiec makowiec?
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę nakrytą czystym ręcznikiem, lekko wałkujemy formując duży prostokąt, całą powierzchnię smarujemy rozbełtanym jajkiem, wykładamy przygotowaną masę makową, za pomocą ręcznika zwijamy ciasto w rulon, ostrożnie przekładamy do dużej okrągłej formy z kominem, lub do form prostokątnych, keksówek, smarujemy wierzch jajkiem i wstawiamy do letniego piekarnika, ustawionego na 25 stopni, a po 15-20 minutach podkręcamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy około 40 minut.
Uwaga – ciasto bardzo rośnie, więc może przypalać się z wierzchu a być surowe w środku, dlatego temperatura powinna być podnoszona stopniowo, lub należy użyć piekarnika z termoobiegiem.
Zobacz, jak zrobić makowiec
Po upieczeniu, ciasto oblewamy lukrem zrobionym z wody i cukru pudru, dekorujemy, i tak przygotowani do świętowania oczekujemy Bożego Narodzenia.
Makowiec to zawsze przedmiot wielkiej walki w mojej rodzinie, bo poło0wa szczerze go nie cierpi, druga połowa uważa za najlepsze ciasto świateczne 😀 Zobaczymy co niedowiarki powiedzą w tym roku jak zrobie wg twojego przepisu.