Topinambur, choć brzmi egzotycznie, uprawiany jest w wielu miejscach w naszym kraju. Ta niezwykła bulwa ma szereg właściwości zdrowotnych, a w smaku przypomina trochę słonecznik. Dziś postanowiłam zaprezentować niezwykle prostą, ale za to smaczną i, co ważne, bardzo zdrową, surówkę z topinambura oraz marchewki.
Składniki:
1 bulwa topinambura
1 średniej wielkości marchewka
Pół małego jabłka
Pół małej cebuli
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Oliwa lub olej rzepakowy
Przygotowanie:
Topinambur, marchewkę i jabłko obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę. Warzywa wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Z wierzchu posypać natką pietruszki.
Polecam przeczytać: topinambur – właściwości lecznicze