Sałatka z rukoli z tofu i kozim serkiem

sałatka-z-rukoląKońcówka lata to dokonały moment na to, aby w jak największym stopniu wykorzystać dary natury.  Póki w naszym ogródku są jeszcze świeże, aromatyczne  (i bez sztucznych dodatków) warzywa, możemy przygotować z nich pyszne sałatki, dodatki do dań głównych oraz inne zdrowe przysmaki. Ja dziś zafundowałam sobie sałatkę z rukoli, którą uwielbiam. Jest niezwykle prosta do przyrządzenia, a przy tym bardzo pożywna. Polecam szczególnie alergikom 🙂

 

 

Składniki:

Świeża rukola
Pół czerwonej papryki
2 rzodkiewki
1 ogórek gruntowy
Garść ostrężyn
50 g  tofu naturalnego
30-40 g koziego serka sałatkowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Pieprz, sól

Przyrządzenie:

Warzywa umyć i osuszyć. Rukolę ułożyć w półmisku, paprykę i ogórek pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plasterki. Warzywa dodać do rukoli. Ser kozi oraz tofu pokroić w kostkę, dodać do warzyw razem z ostrężynami. Czosnek drobno posiekać i połączyć z oliwą dodając pieprz i sól do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę.

Polecam również wersję z dodatkiem czerwonej cebulki.

Leave a Reply