Sałatka z kurczakiem i fasolą

sałatka z kurczakiemDziś mam coś specjalnego dla wszystkich osób, które szukają pomysłów na przekąskę niskowęglowodanową – pożywna sałatka z dużą zawartością białka,  zdrowych tłuszczów i warzywnych dodatków. Zniknęła w mig pochłonięta przez 2 osoby – to chyba znaczy, że smakowała 🙂 

Składniki:

  • 2 ugotowane udka z kurczaka
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Puszka kukurydzy (wystarczy mała: 170g)
  • 2 duże pomidory
  • Ogórek kiszony
  • Awokado (lekko twarde)
  • Ser wędzony (ok. 3 plastry grubości 5 mm z rolady)
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 2 łyżki pikantnej musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • Przyprawy; sól himalajska, cząber, bazylia, majeranek, curry, pieprz cayenne

Przygotowanie:

Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydze odsączamy z zalewy, płuczemy. Ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę, pomidory, po umyciu – w nieco większą. Awokado obieramy i kroimy do kostkę. Ser wędzony kroimy w dość drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski.

Przyrządzamy sos: w miseczce mieszamy olej lniany z musztardą oraz majonezem. Przyprawiamy do smaku. Ja lubię curry, więc ta przyprawa u mnie dominowała w smaku sosu.

Sos wlewamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy.

sałatka z kurczaka i fasoli

Smacznego!

 

4 komentarzy

  1. Kinia says:

    Bardzo ciekawa sałatka. Bardzo spodobał mi się dodatek oleju lnianego, który jest bardzo zdrowy. Na pewno przygotuje ją u siebie w domu.

Leave a Reply