Dziś mam coś specjalnego dla wszystkich osób, które szukają pomysłów na przekąskę niskowęglowodanową – pożywna sałatka z dużą zawartością białka, zdrowych tłuszczów i warzywnych dodatków. Zniknęła w mig pochłonięta przez 2 osoby – to chyba znaczy, że smakowała 🙂
Składniki:
- 2 ugotowane udka z kurczaka
- Puszka czerwonej fasoli
- Puszka kukurydzy (wystarczy mała: 170g)
- 2 duże pomidory
- Ogórek kiszony
- Awokado (lekko twarde)
- Ser wędzony (ok. 3 plastry grubości 5 mm z rolady)
- 1 łyżka oleju lnianego
- 2 łyżki pikantnej musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- Przyprawy; sól himalajska, cząber, bazylia, majeranek, curry, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydze odsączamy z zalewy, płuczemy. Ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę, pomidory, po umyciu – w nieco większą. Awokado obieramy i kroimy do kostkę. Ser wędzony kroimy w dość drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski.
Przyrządzamy sos: w miseczce mieszamy olej lniany z musztardą oraz majonezem. Przyprawiamy do smaku. Ja lubię curry, więc ta przyprawa u mnie dominowała w smaku sosu.
Sos wlewamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego!
fajne połączenie 🙂 musi być smaczna 🙂
Bardzo ciekawa sałatka. Bardzo spodobał mi się dodatek oleju lnianego, który jest bardzo zdrowy. Na pewno przygotuje ją u siebie w domu.
Zapowiada się smacznie i dość pikantnie. Dodaję do listy do wypróbowania.
Sos majonezowo-musztardowy brzmi fajnie 🙂