Dania z grilla to absolutny hit ostatnich tygodni. Aromatyczny karczek, kaszanka, ryba czy tradycyjne kiełbaski będą jeszcze lepiej smakować, jeśli podamy je z lekką sałatką na bazie sezonowych warzyw. Sałatka na grilla powinna być przygotowywana zaraz przed jej podaniem, zwłaszcza, gdy używamy wodnistych i miękkich warzyw.
Składniki:
Mała główka sałaty lodowej
4 rzodkiewki
2 pomidory
1 mała cebula czerwona
Kilka oliwek zielonych
Pół papryki czerwonej
Kukurydza z puszki
Ser (do wyboru: żółty, camembert, feta)
2 łyżki oliwy z oliwek
Pół łyżeczki musztardy francuskiej
Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Warzywa umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Pomidory pokroić w ósemki, paprykę w paski, rzodkiewki w kostkę, a cebulę w piórka. Sałatę potargać na kawałki, umieścić w misce, następnie dodać pozostałe warzywa, oliwki oraz 3-4 łyżki odsączonej z zalewy kukurydzy.
Oliwę połączyć z łyżeczką wody, dodać przyprawy według uznania, dodać musztardę i dokładnie wymieszać.
Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem. Z wierzchu posypać serem pokrojonym w kostkę.
Prosta, ale pyszna 🙂 Dodałabym jeszcze garść kiełków.Pozdrawiam
Ja uwielbiam taką sałatkę z serem feta, ale zawsze jak sam robię to z sera robi się…ciapka. Macie na to jakiś sposób? 🙂