Racuchy to ulubiona przekąska niemal każdego dziecka,choć dorośli równie chętnie po nie sięgają. Pulchne racuchy drożdżowe świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem konfitury domowej roboty. Można również dodać kawałki jabłek bezpośrednio do ciasta.
Składniki:
250 ml mleka (najlepiej o letniej temperaturze)
2 jajka
250 g mąki pszennej
50 g oleju lub 40 g stopionego masła
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
Olej do smażenia
Dodatki:
Cukier puder do posypania
Konfitura
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, a następnie dodać letnie mleko. Wymieszać i połączyć z mąką, tłuszczem i jajkami. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie łyżką nakładać porcje ciasta. Racuchy smażyć na rumiany kolor z obydwu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem lub konfiturą.