Racuchy drożdżowe

racuchyRacuchy to ulubiona przekąska niemal każdego dziecka,choć dorośli równie chętnie po nie sięgają. Pulchne racuchy drożdżowe świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem konfitury domowej roboty. Można również dodać kawałki jabłek bezpośrednio do ciasta.

Składniki:

250  ml mleka (najlepiej o letniej temperaturze)
2 jajka
250 g mąki pszennej
50 g oleju lub 40 g stopionego masła
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
Olej do smażenia

Dodatki:
Cukier puder do posypania
Konfitura

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, a następnie dodać letnie mleko. Wymieszać i połączyć z mąką, tłuszczem i jajkami. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie łyżką nakładać porcje ciasta. Racuchy smażyć na rumiany kolor z obydwu stron.

Podawać posypane cukrem pudrem lub konfiturą.

Leave a Reply