Bez mleka krowiego, tłuszczu zwierzęcego, jajek, mąki pszennej, cukru. Czy to możliwe, aby bez tych składników zrobić pyszne i zdrowe ciasteczka? Oczywiście, że tak! Dzisiejsza propozycja to przepis na dziecinnie proste ciasteczka owsiane. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a pieczenie kolejne 20. doskonale sprawdzą się jako podwieczorek, ale również pożywna przekąska do pracy czy szkoły.
Składniki:
1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Pół szklanki mleka koziego, owsianego lub po prostu wody
1 łyżeczka oleju lnianego (może być też inny tłuszcz wedle uznania)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Garść suszonej żurawiny
Opcjonalnie: 2 łyżki płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
Cynamon
Przygotowanie:
Do miski wsypać wszystkie sypkie dodatki (płatki, siemię, łyżeczka cynamonu, soda, żurawina itp.). W garnuszku zagrzać mleko, dodając olej. Następnie sypkie składniki zalać mlekiem i wymieszać, aby wchłonęły one płyn. Wyrobić ciasto, aby się nie rozchodziło. W razie potrzeby można dodać mleka lub dosypać płatków, aby uzyskać odpowiednią, zbitą konsystencję.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić niewielkie kulki i zgniatać je tworząc niewielki krążek, układać ciastka na blasze.
Piec około 20 minut i gotowe.
Gdy nie mam w domu żurawiny nakładam na surowy krążek ciastka odrobinę dżemu domowej roboty. Dziś pokusiłam się na agrestowy 🙂