Długi dzień w pracy lub na uczelni, mnóstwo domowych obowiązków, zwykłe zmęczenie? Nie zawsze mamy czas i chęci, by spędzać długie godziny w kuchni – to naturalne. W tych sytuacjach nie musisz jednak rezygnować z pełnowartościowego obiadu. Poniżej przedstawiamy inspiracje na szybkie dania, które przygotujesz w zaledwie kwadrans. Sprawdź nasze propozycje dla zabieganych lub leniwych!
Błyskawiczna tarta szpinakowa
Ciasto francuskie, szpinak i żółty ser – tylko tyle wystarczy, by wyczarować błyskawiczną tartę z dużą dawką zdrowego żelaza. Rozpływająca się w ustach, aromatyczna tarta nie wymaga samodzielnego przygotowywania ciasta, dzięki czemu znacznie zaoszczędzisz swój czas i energię. To jednocześnie doskonały sposób na prosty, a jednocześnie wytrawny obiad.
Potrzebne składniki:
- ciasto francuskie
- opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- ½ kostki sera feta
- 1 ząbek czosnku
- woda
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak, dolej odrobinę wody i smaż do momentu wyparowania płynu. Przed zdjęciem szpinaku z gazu posyp go i popieprz. Odstaw do przestygnięcia. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Do przestudzonego szpinaku dodaj pokrojoną w kostkę fetę i wymieszaj. W małej misce roztrzep jajko ze śmietanką i ziołami prowansalskimi. Na ciasto wyłóż farsz szpinakowy i zalej go masą jajeczno-śmietanową. Tartę zapiekaj 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do czasu jej zarumienienia.
Makaron z sosem czekoladowym
Jeśli zależy Ci na czasie, sięgaj po obiady na bazie makaronu z sosem. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a dzięki możliwości eksperymentowania ze smakami, za każdym niemal razem możesz otrzymać zupełnie inne danie. Dziś pora na makaron z sosem czekoladowym dla największych łasuchów!
Potrzebne składniki:
- 250 g makaronu świderki
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietanki 30 %
- 1 serek homogenizowany
- 50 g dżemu malinowego
- sól
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, zahartuj go zimną wodą. W międzyczasie przygotuj sos do makaronu, rozpuszczając czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Gotowy makaron podawaj z kleksem serka homogenizowanego, łyżką kwaśnego dżemu i polewą. I makaron z sosem gotowy!
Czekoladowe naleśniki z bananami
Naleśniki to danie niezwykle uniwersalne – doskonale sprawdzają się zarówno w formie śniadaniowej, podane na kolację, a również przygotowane na obiad. Szykując coś na szybko nie musisz decydować się na klasyczne naleśniki – raz, dwa odmienisz ich smak i wygląd, dodając do ciasta odrobinę kakao. Ciekaw kolor i delikatny posmak czekolady osłodzą Ci nawet najcięższy dzień.
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 banany
- masło orzechowe
- sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki naleśnikowego ciasta połącz dokładnie za pomocą miksera. Nieprzywierającą patelnię rozgrzej z niewielką ilością oleju. Naleśniki smaż do czasu aż będą rumiane. Ściągaj je z patelni, układaj na nich plasterki pokrojonych bananów i rozsmarowuj łyżkę masła orzechowego. Szybki danie obiadowe gotowe do pałaszowania!
Faszerowana cukinia
Łódeczki z cukinii napełnione ryżem, mieloną wołowiną i warzywami to pyszne, sycące i szybkie danie obiadowe. Z łatwością przygotujesz i nim się obejrzysz, wyciągniesz je gotowe z piekarnika.
Potrzebne składniki:
- 2 cukinie
- 100 g długoziarnistego ryżu
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 pomidor
- 300 g chudej mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g sosu pomidorowego
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól, pieprz i oregano do smaku
Sposób przygotowania:
Zacznij od ugotowania ryżu. Umyte cukinie przekrój na pół. Łyżką wybierz miękki miąższ, a pozostałą część nakłuj widelcem. Do ryżu dodaj posiekanego pomidora, roztrzepane jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso podsmaż chwilę z cebulą, a następnie połącz z sosem pomidorowym i mieszaniną z ryżu. Farszem napełnij połówki cukinii i posyp je parmezanem. Włóż je do naczynia żaroodpornego i zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.