Pomysły na obiad w 15 minut

Długi dzień w pracy lub na uczelni, mnóstwo domowych obowiązków, zwykłe zmęczenie? Nie zawsze mamy czas i chęci, by spędzać długie godziny w kuchni – to naturalne. W tych sytuacjach nie musisz jednak rezygnować z pełnowartościowego obiadu. Poniżej przedstawiamy inspiracje na szybkie dania, które przygotujesz w zaledwie kwadrans. Sprawdź nasze propozycje dla zabieganych lub leniwych!

 

Błyskawiczna tarta szpinakowa

 

Ciasto francuskie, szpinak i żółty ser – tylko tyle wystarczy, by wyczarować błyskawiczną tartę z dużą dawką zdrowego żelaza. Rozpływająca się w ustach, aromatyczna tarta nie wymaga samodzielnego przygotowywania ciasta, dzięki czemu znacznie zaoszczędzisz swój czas i energię. To jednocześnie doskonały sposób na prosty, a jednocześnie wytrawny obiad.

 

Potrzebne składniki:

 

  • ciasto francuskie
  • opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • ½ kostki sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

 

Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak, dolej odrobinę wody i smaż do momentu wyparowania płynu. Przed zdjęciem szpinaku z gazu posyp go i popieprz. Odstaw do przestygnięcia. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Do przestudzonego szpinaku dodaj pokrojoną w kostkę fetę i wymieszaj. W małej misce roztrzep jajko ze śmietanką i ziołami prowansalskimi. Na ciasto wyłóż farsz szpinakowy i zalej go masą jajeczno-śmietanową. Tartę zapiekaj 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do czasu jej zarumienienia.

 

Makaron z sosem czekoladowym

 

Jeśli zależy Ci na czasie, sięgaj po obiady na bazie makaronu z sosem. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a dzięki możliwości eksperymentowania ze smakami, za każdym niemal razem możesz otrzymać zupełnie inne danie. Dziś pora na makaron z sosem czekoladowym dla największych łasuchów!

 

Potrzebne składniki:

 

  • 250 g makaronu świderki
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • 1 serek homogenizowany
  • 50 g dżemu malinowego
  • sól

 

Sposób przygotowania:

 

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, zahartuj go zimną wodą. W międzyczasie przygotuj sos do makaronu, rozpuszczając czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Gotowy makaron podawaj z kleksem serka homogenizowanego, łyżką kwaśnego dżemu i polewą. I makaron z sosem gotowy!

 

Czekoladowe naleśniki z bananami

 

Naleśniki to danie niezwykle uniwersalne – doskonale sprawdzają się zarówno w formie śniadaniowej, podane na kolację, a również przygotowane na obiad. Szykując coś na szybko nie musisz decydować się na klasyczne naleśniki – raz, dwa odmienisz ich smak i wygląd, dodając do ciasta odrobinę kakao. Ciekaw kolor i delikatny posmak czekolady osłodzą Ci nawet najcięższy dzień.

 

Potrzebne składniki:

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 banany
  • masło orzechowe
  • sól

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki naleśnikowego ciasta połącz dokładnie za pomocą miksera. Nieprzywierającą patelnię rozgrzej z niewielką ilością oleju. Naleśniki smaż do czasu aż będą rumiane. Ściągaj je z patelni, układaj na nich plasterki pokrojonych bananów i rozsmarowuj łyżkę masła orzechowego. Szybki danie obiadowe gotowe do pałaszowania!

 

Faszerowana cukinia

 

Łódeczki z cukinii napełnione ryżem, mieloną wołowiną i warzywami to pyszne, sycące i szybkie danie obiadowe. Z łatwością przygotujesz i nim się obejrzysz, wyciągniesz je gotowe z piekarnika.

 

Potrzebne składniki:

 

  • 2 cukinie
  • 100 g długoziarnistego ryżu
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 pomidor
  • 300 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g sosu pomidorowego
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól, pieprz i oregano do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Zacznij od ugotowania ryżu. Umyte cukinie przekrój na pół. Łyżką wybierz miękki miąższ, a pozostałą część nakłuj widelcem. Do ryżu dodaj posiekanego pomidora, roztrzepane jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso podsmaż chwilę z cebulą, a następnie połącz z sosem pomidorowym i mieszaniną z ryżu. Farszem napełnij połówki cukinii i posyp je parmezanem. Włóż je do naczynia żaroodpornego i zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

 

Leave a Reply