Pomidory – właściwości dla zdrowia i urody

właściwości pomidoraPomidory to jedne z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych warzyw w Polsce. Najcenniejsze są te zbierane w sezonie letnim, prosto z krzaka, na którym dojrzewały w gorących promieniach słonecznych. Warto wiedzieć, iż oprócz  walorów smakowych posiadają również wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Witaminy i minerały

Pomidory to doskonałe źródło witaminy C, a także witaminy z grupy B. Dostarczają również witaminę A, E i K.  Pomidory są bogate w takie minerały, jak potas,  który pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi,  a także żelazo, wapń i magnez.

Swoją czerwoną barwę pomidor zawdzięcza obecności likopenu, będącego przeciwutleniaczem o silnych właściwościach antyrakowych. Ten naturalny barwnik zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz zawałowi serca.

Dla urody

Warto wiedzieć, że pomidory doskonale wpływają na naszą urodę. Dzięki dużej zawartości wody oraz błonnika regulują przemianę materii i sprawiają, że czujemy się syci. Natomiast zawarta w pomidorach witamina C pozytywnie wpływa na wygląd naszych włosów, a  obecność witaminy E poprawia stan naszej skóry.

Dla smaku

W kuchni pomidory świetnie sprawdzają się niemal w każdej postaci. Najczęściej zjadamy je na surowo jako dodatek do kanapek i sałatek. Pamiętajmy jednak, aby surowego pomidora nie łączyć ze świeżym ogórkiem zielonym, gdyż zawiera on enzym askorbinowy niszczący witaminę C. Popularna jest również zupa pomidorowa, wszelkiego rodzaju sosy pomidorowe, koncentraty i dipy. Pomidory można dusić z innymi warzywami lub mięsem. Świetnie smakują z oliwą i bazylią oraz serem mozarella.

Wykorzystajmy zatem potencjał tkwiący w pomidorach i jedzmy je póki jeszcze goszczą w naszych ogrodach.

6 komentarzy

  1. Anna says:

    Nie ma co warto zainteresować się pomidorami dlatego, że mają niesamowicie dobry wpływ na nas. Dzięki bardzo za fajny opis, zbieram informacje o pomidoarch, aby móc stworzyć własne kompendium wiedzy. Pozdrawiam

  2. kowal says:

    uwielbiam pomidory, ale do potraw głównie używam puszkowanych. Są tanie i nie ma problemów ze skórką, której nigdy mi się nie chce pozbywać 😉

  3. Weronika says:

    Smak dzisiejszych pomidorów nie równa się pomidorom, które możemy pamiętać sprzed lat. Dzisiaj absolutny top jeśli chodzi o smak pomidora to pomidory malinowe, bogate w potas, bardzo smaczne i naprawdę smakujące jak pomidor, a nie produkt pomiropodobny

Leave a Reply