Polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym

polędwiczkiPolędwiczka wieprzowa to świetny pomysł na weekendowy obiad. To delikatne smaku mięso można przyrządzić na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię polędwiczkę lekko podsmażoną i następnie pieczoną w towarzystwie aromatycznych przypraw. Dziś przedstawiam przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym.

Składniki:

1 polędwica wieprzowa
sos Worcestershire
3 łyżki musztardy delikatesowej
2 łyżeczki miodu

Przyprawy: masala, pieprz cayenne, sól, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
Olej
Oliwa

Przygotowanie:
Polędwiczkę marynować w lodówce (marynata: oliwa, łyżka sosu Worcester, sól, pieprz cayenne, papryka słodka, masala, 1 posiekany ząbek czosnku) przez co najmniej 2 godziny.  Na patelni rozgrzać olej, ułożyć polędwiczkę, podlać niewielką ilością marynaty i lekko podsmażyć, a następnie przez około 3 minuty dusić pod przykryciem. Polędwiczkę przełożyć do brytfanki, a do sosu na patelni dodać musztardę, miód i 1-2 łyżki śmietany i delikatnie podgrzewać ciągle mieszając, aż miód całkowicie się rozpuści, a  cały sos zgęstnieje.

Polędwiczkę posmarować z wierzchu pędzelkiem umoczonym w niewielkiej ilości miodu (podczas pieczenie zamieni się on skorupkę), a następnie oblać sosem z patelni , dodając całe ząbki czosnku, 2 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 175 stopni Celsjusza, wstawić polędwiczki i piec ok. 20-25 minut.

 

Smacznego!

 

Leave a Reply