Pesto z jarmużu

DSC03510Pesto z jarmużu to doskonała propozycja na lato, gdy na bazarze możemy kupić świeże liście tego warzywa. Ja uwielbiam jarmuż pod każdą postacią, więc mój dzisiejszy przepis to niemal hołd dla tej zielonej bomby witaminowej. Pesto z jarmużu to świetny dodatek do kanapek oraz różnych przekąsek. Świetnie smakuje również z pieczenią – na gorąco i na zimno.

 

Składniki:

  • 3 szklanki świeżego jarmużu
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • ok. 10-15 g parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól himalajska, pieprz

Przygotowanie:

Liście oddzielić od łodyg, włożyć je do pojemnika, dodać oliwę, posiekany czosnek, nasiona sezamu i zmiksować lub zblendować. Następnie dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz delikatnie zblendować. Pesto jest gotowe do podania. Jeśli wyjdzie za rzadkie, możemy je zagęścić dodając więcej jarmużu, w przypadku zbyt gęstego pesto – dodajemy oliwę.

 

 

1 komentarz

  1. Adrian says:

    jarmuż jest cennym składnikiem dla organizmu, ale cięzko z niego było coś zrobić u mnie w kuchni. Pesto będzie świetnym rozwiązaniem. Dzięki !!!

Leave a Reply