Paluszki serowe z ciasta francuskiego

paluszki z ciasta francuskiegoPaluszki serowe to świetna przekąska na każdą imprezę. Ich przygotowanie jest proste,  i, co najważniejsze, szybkie i mało pracochłonne. Ja polecam przyrządzić je z gotowego ciasta francuskiego, co bardzo oszczędzi nasz czas (w porównaniu np. do paluszków z ciasta drożdżowego, które musielibyśmy samodzielnie zrobić). Poniżej prosty przepis:

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego
Ser żółty
Jajko
4 plasterki szynki lub boczku
Przyprawy: sól gruboziarnista, papryka słodka (suszona), chili w proszku

Przygotowanie:
Rozkładamy jeden płat ciasta francuskiego. Smarujemy go z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Następnie posypujemy startym na drobnej tarce serem żółtym. Mięso kroimy w paski o grubości ok. 5cm. Rozkładamy je wzdłuż krótszego boku ciasta tak, aby między nimi było ok. 0,5 cm przestrzeni. Całość posypujemy solą oraz pozostałymi przyprawami według uznania. Przykładamy kolejną warstwę ciasta francuskiego i lekko przyciskamy. Smarujemy z wierzchu jajkiem tak,  jak w przypadku pierwszej warstwy.

Następnie kroimy ciasto na paski, w przestrzeniach między mięsem. Każdy pasek chwytamy za końce i skręcamy tak, aby powstała spiralka. Paluszki układamy obok siebie na posmarowanej tłuszczem blasze.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. wkładamy paluszki i pieczemy ok. 15 minut, aby ciasto się zarumieni.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego świetnie smakują z dipem czosnkowym, pomidorowym oraz musztardowym.

Leave a Reply