Makaron z sosem pomidorowym

makaron z sosem pomidorowym Makaron to bardzo wdzięczny składnik w naszej kuchni.  Jest doskonałą bazą do dań głównych, sałatek, a  także jako dodatek do zup. Niewątpliwą zaletą makaronu jest prosty i szybki czas przygotowania oraz olbrzymia różnorodność rodzajów i kształtów dostępnych na rynku. Dziś zapraszamy do przygotowania bardzo prostego, ale smacznego makaronu z sosem pomidorowym i parmezanem.

 

 

 Składniki

  • 50 dag makaronu penne
  • 25 dag szynki lub 1 pieczone udko z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 świeże pomidory
  • Kawałek startego parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz cayenne, sól, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Porcję makaronu ugotować we wrzącej osolonej wodzie aż będzie al dente. Mięso drobno pokroić, a posiekany czosnek podsmażyć na oliwie dodając odrobinę ziół prowansalskich. Następnie dodać mięso i całość dusić pod przykryciem kilka minut.
Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa, przyprawić pieprzem, solą oraz ziołami. Dusić do momentu, aż pomidory uzyskają konsystencję sosu.

Makaron wyłożyć na talerz, na wierzch wlać sos pomidorowy i oprószyć startym parmezanem.

1 komentarz

Leave a Reply