Makaron to bardzo wdzięczny składnik w naszej kuchni. Jest doskonałą bazą do dań głównych, sałatek, a także jako dodatek do zup. Niewątpliwą zaletą makaronu jest prosty i szybki czas przygotowania oraz olbrzymia różnorodność rodzajów i kształtów dostępnych na rynku. Dziś zapraszamy do przygotowania bardzo prostego, ale smacznego makaronu z sosem pomidorowym i parmezanem.
Składniki
- 50 dag makaronu penne
- 25 dag szynki lub 1 pieczone udko z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 3 świeże pomidory
- Kawałek startego parmezanu
- Oliwa z oliwek
- Pieprz cayenne, sól, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Porcję makaronu ugotować we wrzącej osolonej wodzie aż będzie al dente. Mięso drobno pokroić, a posiekany czosnek podsmażyć na oliwie dodając odrobinę ziół prowansalskich. Następnie dodać mięso i całość dusić pod przykryciem kilka minut.
Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa, przyprawić pieprzem, solą oraz ziołami. Dusić do momentu, aż pomidory uzyskają konsystencję sosu.
Makaron wyłożyć na talerz, na wierzch wlać sos pomidorowy i oprószyć startym parmezanem.
Proste, niedrogie i naprawdę dobre.