Makaron jadam rzadko, ale jak już to traktuję go jako bazę do nowego eksperymentu kulinarnego. Tak było i tym razem.
Przepis na makaron z pesto, anchois oraz serem Manchego powstał przypadkowo, gdyż chciałam wykorzystać składniki, które akurat miałam w lodówce. Efekt był jednak wspaniały, dlatego polecam wypróbować mój pomysł na makaron 🙂
Składniki:
- Porcja makaronu tagliatelle
- Pół słoiczka pesto
- 2 fileciki anchois
- Pół szklanki utartego drobniutko sera Manchego
- Sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Czosnek posiekać, anchois pokroić drobniutko. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek z anchois. Podsmażyć delikatnie pilnując, aby czosnek był jedynie lekko zarumieniony. W międzyczasie gotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego.
Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z czosnkiem i anchois, dodać pesto, zamieszać, doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą, choć z tą przyprawą należy uważać, gdyż anchois jest już wystarczająco słone. Całość podsmażyć jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodać ser, zamieszać i natychmiast wyłożyć na talerz.
Smacznego 🙂
Zrobiłam to danie wczoraj wedle Twojego przepisu. Smak dosyć interesujący. Ja osobiście uwielbiam wszystko co jest z makaronem i lubię eksperymentować, więc bardzo mi smakowało.