Letnie ciasto z morelami

moreleDziś postanowiłam wykorzystać morele, które otrzymałam od koleżanki prosto z jej kaliskiego ogrodu 🙂 Upiekłam pyszne, delikatne ciasto morelowe z kruszonką. Warto wiedzieć, że morele mają dużo właściwości prozdrowotnych, a przede wszystkim korzystnie wpływają na ciśnienie krwi, układ trawienny, obniżają poziom pH, a także są doskonałym źródłem potasu, wapnia, żelaza oraz witaminy C, B oraz PP.

Składniki:

  • 30 dag moreli

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol)
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g masła

 

Na kruszonkę

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki (ja dałam orkiszową)
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Morele umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki.

Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką i cukrem, następnie zgnieść na zwartą masę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.

Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Do masy dosypywać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować na mniejszych obrotach.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C, blachę (u mnie tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać ją szpachelką, na wierzch poukładać morele środkiem do góry, a na wierzch zetrzeć kruszonkę.

Piec w piekarniku ok. 1 godziny.

 

 

3 komentarzy

  1. Smacznie i zdrowo says:

    Tak. Różnica jest praktycznie niewyczuwalna. Do pieczenia nadaje się idealnie i sprawdza się lepiej niż np. stewia, zwłaszcza ta w płynie (na przykład w przypadku ciast, w których musimy utrzeć masło z cukrem).

  2. Marcin B. says:

    Stewia ma dziwny smak w niektórych połączeniach. Czasami dodaje posmak zardzewiałej blachy. Nie wiem d czego zależy.
    Czyli ksylitol do pieczenia jest ok, i nie będzie praktycznie żadnej wyczuwalnej różnicy? Brać cokolwiek z allegro, czy są jednak różnice pomiędzy producentami?

Leave a Reply