Dziś postanowiłam wykorzystać morele, które otrzymałam od koleżanki prosto z jej kaliskiego ogrodu 🙂 Upiekłam pyszne, delikatne ciasto morelowe z kruszonką. Warto wiedzieć, że morele mają dużo właściwości prozdrowotnych, a przede wszystkim korzystnie wpływają na ciśnienie krwi, układ trawienny, obniżają poziom pH, a także są doskonałym źródłem potasu, wapnia, żelaza oraz witaminy C, B oraz PP.
Składniki:
- 30 dag moreli
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol)
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g masła
Na kruszonkę
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki (ja dałam orkiszową)
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Morele umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki.
Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką i cukrem, następnie zgnieść na zwartą masę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Do masy dosypywać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować na mniejszych obrotach.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C, blachę (u mnie tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać ją szpachelką, na wierzch poukładać morele środkiem do góry, a na wierzch zetrzeć kruszonkę.
Piec w piekarniku ok. 1 godziny.
Ksylitol ma taki sam smak, jak zwykły cukier? Pytam w kontekście pieczenia czegokolwiek.
Tak. Różnica jest praktycznie niewyczuwalna. Do pieczenia nadaje się idealnie i sprawdza się lepiej niż np. stewia, zwłaszcza ta w płynie (na przykład w przypadku ciast, w których musimy utrzeć masło z cukrem).
Stewia ma dziwny smak w niektórych połączeniach. Czasami dodaje posmak zardzewiałej blachy. Nie wiem d czego zależy.
Czyli ksylitol do pieczenia jest ok, i nie będzie praktycznie żadnej wyczuwalnej różnicy? Brać cokolwiek z allegro, czy są jednak różnice pomiędzy producentami?