Pyszny, aromatyczny, delikatny kurczak w sosie Worcestershire. Doskonałe danie dla każdego, kto lubi eksperymentować z nowymi smakami kurczaka. Sos Worcester nadaje daniom mięsny świetny aromat. Polecam wykorzystywać go nie tylko do mięs, ale również warzyw.
Składniki:
Podwójny filet z kurczaka
2 średnie cebule
3 łyżki sosu pomidorowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki cukru
Sos Worcestershire
Mąka do obsypania mięsa
3 łyżki startego żółtego sera
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, curry
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie przyrządzamy zalewę: cebule kroimy w kostkę, w szklance ciepłej wody mieszamy sos pomidorowy, cukier, ocet, około 3 łyżki sosu Worcester, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry.
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, okładamy cebulą i zalewamy sosem. Z wierzchu posypujemy serem żółtym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok.175 stopni C. przez około 45 minut.
Podajemy z ryżem, kaszą lub frytkami.
o proszę, w końcu przepis z sosem worcester 😉 w Polsce chyba nie jest jeszcze tak popularny, ale np. w Anglii kucharze dodają do wszystkiego