Klasyczne polędwiczki duszone w przyprawach to propozycja obiadu na dziś. Polędwicę można przyrządzać na wiele sposobów, jednak to odpowiedni dobór przypraw i ziół do marynaty jest kluczem do uzyskania doskonałego smaku i aromatu. Polędwiczki świetnie smakują na ostro, z dodatkiem chili, jak również w wersji delikatnej.
Składniki:
Polędwiczki duszone
500 g polędwicy
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju słonecznikowego
Kilka listków świeżego tymianku
Przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy, kolendra, papryka słodka w proszku, płatki chili.
Przygotowanie:
Polędwicę pokroić na plastry grubości ok. 6 cm. Oprószyć solą oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Posypać papryką i ułożyć w półmisku polewając odrobiną oleju.
Czosnek posiekać, dodać do mięsa. Marynatę wmasować delikatnie w kawałki polędwiczek. Całość wstawić na 45 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju, delikatnie ułożyć polędwiczki i obsmażyć. Następnie podlać , dodać kila ziaren kolendry, listki tymianku i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Polędwiczki podawać posypane płatkami chili, z sosem grzybowym i pieczonymi ziemniaczkami.