Jak przygotować menu na imprezę Halloween?

Halloween zbliża się wielkimi krokami. Święto, najhuczniej obchodzone w Stanach Zjednoczonych, coraz częściej celebrowane jest również przez mieszkańców naszego kraju. Jest ono bowiem doskonałym pretekstem do zorganizowania przebieranej imprezy. Swoją kreatywnością w hallooweenowy wieczór możemy popisać się również w warstwie kulinarnej, przygotowując tematyczne menu. Sprawdź, jak stworzyć pyszne menu z dreszczykiem!

 

Upiorne babeczki z pajęczyną

 

Jednym z głównych motywów Halloween są pająki. Zgodnie z legendą, kto będzie miał okazję zobaczyć je w ten świąteczny wieczór, może liczyć na opiekę duchów zmarłych przez kolejny rok. By tradycji stało się zadość, na halloweenową imprezę przygotuj upiorne babeczki z pajęczyną. Są niezwykle proste i jeszcze bardziej efektowne!

 

Potrzebne składniki

 

Na ciasto:

 

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

 

Do dekoracji:

 

  • 150 g deserowej czekolady
  • 75 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30 %

 

Sposób przygotowania

 

Aby przygotować babeczki z pajęczyną, zacznij od wymieszania w dwóch osobnych miskach suchych i mokrych składników. Następnie suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie połącz. Gotową masę przełóż do foremek i zapiekaj przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. W kąpieli wodnej ze śmietanką rozpuść osobno deserową i białą czekoladę. Wierzch wszystkich babeczek pokryj najpierw ciemną czekoladą. Następnie, na każdej z nich narysuj kilka okręgów z białej czekolady. By było Ci łatwiej, białą polewę możesz nakładać z woreczka z wyciętą dziurką. Z pomocą wykałaczki przeciągaj linie białej polewy do środka, tworząc charakterystyczną dla babeczek pajęczynę.

 

Nawiedzona pizza na Halloween

 

W trakcie imprezy chcesz zaserwować coś na ciepło? Nawiedzona pizza na Halloween to doskonały sposób, by dreszczyk emocji przeszył młodszych i nieco starszych gości. Chrupiące pod zębami duszki i pająki to gwarancja niezapomnianej zabawy.

 

Potrzebne składniki:

 

  • 1 opakowanie drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki oliwy
  • sos pomidorowy
  • kulka mozzarelli
  • carne oliwki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia

 

Sposób przygotowania:

 

W misce wymieszaj ze sobą drożdże, wodę i cukier. Odstaw je na bok do wyrośnięcia. Dodaj mąkę, sól, pieprz, włoskie przyprawy i oliwę. Całość dokładnie połącz. Ciasto na pizzę na Halloween wyrabiaj na stolnicy posypanej mąką do czasu aż stanie się gładkie i elastyczne. Wówczas rozwałkuj je na grubość około 5 mm. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym i włóż do nagrzanego piekarnika na 6-8 minut, by lekko zbrązowiało. Wyciągnij je i udekoruj serem mozzarella, z którego za pomocą foremki lub ręcznie możesz wyciąć kształt duszków. Z drobno posiekanych oliwek zrób pająki. Ponownie włóż pizzę do piekarnika na około 4-6 minut. Pizzę na Halloween podawaj gorącą.

 

Krwawe paluszki do przegryzania

 

Babeczki z pajęczyną i straszna pizza na Halloween to nie wszystko! Hitem imprezowego menu będą też krwawe zapiekane paluszki do przegryzania. Nietuzinkowa przekąska dostarczy mnóstwo strachu i jeszcze więcej zabawy.

 

Potrzebne składniki

 

  • 225 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g całych migdałów
  • 1 tubka czerwonego lukru dekoracyjnego

 

Sposób przygotowania

 

W misce połącz ze sobą masło, jajko, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Miksując, dodawaj kolejno mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie połączoną wyrób na gładkie ciasto, a następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Twarde ciasto uformuj na papierze do pieczenia na kształt palca. Na jednym z końców wciśnij migdał, który będzie paznokcie palca. W miejscach kostek ponacinaj ciasto ostrym nożem, tworząc charakterystyczne bruzdy. Paluszki zapiekaj w 160 stopniach przez około 25 minut. Zarumienione palce wyjmij z piekarnika. Na chwilę wyjmij włożone wcześniej migdały – wyciśnij w ich miejscu odrobinę czerwonego lukru, który będzie przypominał wyciekającą spod paznokcia krew.

Leave a Reply