Gulasz warzywny

gulasz warzywnyW zimie nasz organizm cierpi na deficyt witamin i minerałów, gdyż nasza dieta uboga jest w świeże warzywa i owoce. Jednak  sezon zimowy nie musi oznaczać rezygnacji z cennych dla zdrowia witamin, ponieważ w sklepach dostępne są produkty, które doskonale uzupełnią wszelkie składniki odżywcze potrzebne naszemu organizmowi. Dziś prezentujemy przepis na pyszne i zdrowe danie, doskonałe na zimowy obiad – gulasz warzywny z ryżem brązowym.

Składniki:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
500 g zielonej fasolki (może być mrożona)
1 por
3 ząbki czosnku
1 woreczek ryżu brązowego
4 łyżki oleju (my stosujemy olej z pestek winogron)
Kawałek kiełbasy (sucha lub 300 g mięsa mielonego)
Przyprawy: pieprz cayenne, sól, zioła prowansalskie, curry, kurkuma, imbir

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej, mięso pokrój w kostkę i podduś  na patelni. Paprykę pokrój w paski, dorzuć do mięsa, podlej wodą i duś ok. 10 minut. Następnie dodaj fasolkę, duś kolejne 15 minut.

W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu.Pamiętaj, że ryż brązowy gotuje się dłużej niż biały, gdyż ok. 30 minut.

Gdy warzywa na patelni będą miękkie, przypraw je do smaku przyprawami. Czosnek oraz sól dodaj na koniec duszenia.  Od czasu podlewaj danie wodą, aby na dnie patelni wytworzył się sos.

Gulasz warzywny podawaj z ryżem brązowym lub kaszą.

 

2 komentarzy

  1. Kangoor says:

    fajne danie na zimę. zwłaszcza, że mozna do tego wykorztac mrożonki, które są chyba w zimie bardziej wskazane niz “świeze”warzywa dojrzewające w jedną noc 🙂

Leave a Reply