Gorąca czekolada na chłodne, jesienne dni

Siąpiący za oknem deszcz, hulający po ulicach wiatr i przeszywające ciało zimno nie zachęcają do długich spacerów na powietrzu. Zamiast tego, chętniej zaszywamy się w ciepłym domu, pod kocem i z kubkiem rozgrzewającego napoju w ręce. Jesień to idealny czas, by osłodzić sobie życia gorącą czekoladą do picia. Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na ten wyjątkowo jesienny deser!

 

Korzenna czekolada do picia

 

Korzenne przyprawy idealnie komponują się z czekoladą. Cynamon, goździki i kardamon nie tylko nadadzą napojowi wyrazty smak, ale przede wszystkim będą rozgrzewać Cię od środka z każdym kolejnym łykiem.

 

Potrzebne składniki:

 

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1,5 szklanki mleka
  • 70 ml śmietanki 30%
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki goździków
  • ½ łyżeczka kardamonu

 

Sposób przygotowania:

 

Goździki rozetrzyj w moździerzu na pył, a następnie połącz z kardamonem i cynamonem. W rondelku rozpuść połamaną na mniejsze kawałki czekoladę z mlekiem. Dodaj przyprawy i mieszaj aż do połączenia składników. Zdejmij czekoladę z palnika nim zacznie wrzeć. Przelej do wysokiego kubka i udekoruj śmietanką ubitą na sztywno. Korzenną czekoladę do picia posyp szczyptą cynamonu.

 

Bardzo rozgrzewająca czekolada

 

Jesteś wybitnym zmarzluchem? Potrzebujesz wyjątkowo skutecznego sposobu na ciepłe ręce i stopy? Skuś się na naszą bardzo rozgrzewającą czekoladę w stylu Azteków. Podobnie jak oni, przygotuj gorący napój z dodatkiem pikantnego chilli, które nieźle Cię rozpali. Zawarta w papryczce witamina C dodatkowo wspomoże Twoją odporność.

 

Potrzebne składniki:

 

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili

 

Sposób przygotowania:

 

Czekoladę rozpuść z mlekiem i śmietanką w rondelku z grubym dnem. Dodaj sproszkowane chilli i dokładnie wymieszaj. Gotową czekoladę do picia przelej do ulubionego kubka i delektuj się jej smakiem.

 

Czekolada do picia z nutą pomarańczy

 

Tęsknisz za latem? Jego smak przypomną Ci soczyste pomarańcze zamknięte w czekoladzie do picia na gorąco. Dodatek owoców przełamie też nieco słodycz czekolady.

 

Potrzebne składniki:

 

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

 

Jak w poprzednich przepisach na czekoladę do picia, zacznij od jej rozpuszczenia z mlekiem i śmietanką. W trakcie gotowania dodaj skórkę pomarańczy i szczyptę soli.

 

Biała czekolada do picia z dynią

 

Jak jesień, to i dynia! To pomarańczowe warzywo o wielu zastosowaniach zaskoczy Cię swoim smakiem w połączeniu z czekoladą do picia. Gwarantujemy, że z chęcią będziesz powracać do tego przepisu w dyniowym sezonie.

 

Potrzebne składniki:

 

  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

 

Czekoladę roztop z dodatkiem mleka. Dodaj dyniowe puree, imbir i ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewaj jeszcze chwile, a następnie zdejmij z ognia i przecedź. Rozlej do kubków.

 

Leave a Reply