Siąpiący za oknem deszcz, hulający po ulicach wiatr i przeszywające ciało zimno nie zachęcają do długich spacerów na powietrzu. Zamiast tego, chętniej zaszywamy się w ciepłym domu, pod kocem i z kubkiem rozgrzewającego napoju w ręce. Jesień to idealny czas, by osłodzić sobie życia gorącą czekoladą do picia. Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na ten wyjątkowo jesienny deser!
Korzenna czekolada do picia
Korzenne przyprawy idealnie komponują się z czekoladą. Cynamon, goździki i kardamon nie tylko nadadzą napojowi wyrazty smak, ale przede wszystkim będą rozgrzewać Cię od środka z każdym kolejnym łykiem.
Potrzebne składniki:
- 100 g mlecznej czekolady
- 1,5 szklanki mleka
- 70 ml śmietanki 30%
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki goździków
- ½ łyżeczka kardamonu
Sposób przygotowania:
Goździki rozetrzyj w moździerzu na pył, a następnie połącz z kardamonem i cynamonem. W rondelku rozpuść połamaną na mniejsze kawałki czekoladę z mlekiem. Dodaj przyprawy i mieszaj aż do połączenia składników. Zdejmij czekoladę z palnika nim zacznie wrzeć. Przelej do wysokiego kubka i udekoruj śmietanką ubitą na sztywno. Korzenną czekoladę do picia posyp szczyptą cynamonu.
Bardzo rozgrzewająca czekolada
Jesteś wybitnym zmarzluchem? Potrzebujesz wyjątkowo skutecznego sposobu na ciepłe ręce i stopy? Skuś się na naszą bardzo rozgrzewającą czekoladę w stylu Azteków. Podobnie jak oni, przygotuj gorący napój z dodatkiem pikantnego chilli, które nieźle Cię rozpali. Zawarta w papryczce witamina C dodatkowo wspomoże Twoją odporność.
Potrzebne składniki:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 250 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść z mlekiem i śmietanką w rondelku z grubym dnem. Dodaj sproszkowane chilli i dokładnie wymieszaj. Gotową czekoladę do picia przelej do ulubionego kubka i delektuj się jej smakiem.
Czekolada do picia z nutą pomarańczy
Tęsknisz za latem? Jego smak przypomną Ci soczyste pomarańcze zamknięte w czekoladzie do picia na gorąco. Dodatek owoców przełamie też nieco słodycz czekolady.
Potrzebne składniki:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 250 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Jak w poprzednich przepisach na czekoladę do picia, zacznij od jej rozpuszczenia z mlekiem i śmietanką. W trakcie gotowania dodaj skórkę pomarańczy i szczyptę soli.
Biała czekolada do picia z dynią
Jak jesień, to i dynia! To pomarańczowe warzywo o wielu zastosowaniach zaskoczy Cię swoim smakiem w połączeniu z czekoladą do picia. Gwarantujemy, że z chęcią będziesz powracać do tego przepisu w dyniowym sezonie.
Potrzebne składniki:
- 100 g białej czekolady
- 250 ml mleka
- 2 łyżki puree z dyni
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztop z dodatkiem mleka. Dodaj dyniowe puree, imbir i ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewaj jeszcze chwile, a następnie zdejmij z ognia i przecedź. Rozlej do kubków.