Focaccia to potrawa pochodząca z Włoch, której tradycja sięga starożytności i w tradycyjnej wersji wypiekana była w palenisku (stąd jej nazwa panis focacius – chleb z paleniska). Focaccia jest czymś w rodzaju drożdżowego pieczywa, do którego dodawane są różnorodne dodatki oraz przyprawy, zarówno do samego ciasta, jak i na jego wierzch.
Dziś poznacie przepis na focaccię razową z rozmarynem, porami oraz serem feta.Składniki:
150 g maki pszennej pytlowej
250 g mąki pszennej razowej
30g drożdży świeżych
280 ml letniej wody
1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
2 łyżki oliwy
Łyżeczka cukru
Sól
Dodatki:
2 średniej wielkości pory
5 dużych plastrów szynki
3 ząbki czosnku
¼ czerwonej papryki
60 g sera feta
Kilka sztuk zielonych oliwek
Do małej miseczki włóż drożdże oraz 120 m wody. Dodaj trochę mąki i cukru. Pozostaw do momentu spienienia drożdży.
Mąkę wsyp do dużej miski wraz z kilkoma szczyptami soli. Dodaj zaczyn i wmieszaj go delikatnie dodając pozostałą część wody do momentu,aż ciasto uzyska zwartą konsystencję. Następnie zagniataj ciasto tak długo, aż stanie się ono elastyczne i gładkie.
Włóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą i przykryj, a następnie odstaw do wyrośnięcia (ok. 120 min.) aż powiększy swą objętość dwukrotnie.
Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj dodając rozmaryn. Następnie przełóż ciasto na nasmarowaną tłuszczem blachę i rozprowadź delikatnie dłońmi.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć krążki porów i smaż ok. 3 minuty, aż warzywo stanie się miękkie. Przypraw solą i pieprzem i duś ok. 5mnut lekko podlewając wodą. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany czosnek i całość podsmaż jeszcze przez minutę.
Na wierzch ciasta nałóż pory z szynką, paski papryki, oliwki, a na końcu kostki sera feta.
Wstaw foccaccię do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piecz ok. 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
To prawie jak pizza 🙂 nie znałam wczesniej tej nazwy focaccia. Ale skusze się chyba na to danie, bo zainteresował mnie ten por 😀