Mięso schabowe wcale nie musi kojarzyć się wyłącznie z wysokokalorycznymi kotletami w panierce. Ze schabu można przyrządzić wiele smacznych dań bez konieczności smażenia na tłuszczu. Schab z warzywami to świetny pomysł na szybki i zdrowy obiad.
Składniki:
30-40 dag schabu bez kości
Brokuł
Marchew
Mała cukinia
Cebula
2 ząbki czosnku
Papryka czerwona
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sezam
Pieprz, sól, curry, zioła prowansalskie, rozmaryn
Sos sojowy
Olej
Schab pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić mięso podlewając 0,5 szklanki wody. Dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Brokuł podzielić na różyczki, marchew i cukinię pokroić w krążki, a paprykę w paseczki. Cebulę poszatkować.
Mięso skropić sosem sojowym, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić pieprzem, curry, a następnie dodać warzywa i dusić około 15 minut pod przykryciem podlewając wodą.
Gdy warzywa będą miękkie, doprawić ziołami prowansalskimi, rozmarynem oraz solą do smaku.
Na koniec dodać poszatkowany czosnek i dusić przez kolejne 5 minut aż poczujemy aromat przypraw.
Schab z warzywami posypać z wierzchu sezamem i podawać z ryżem brązowym.
Musze częściej na ten blog zaglądać. NMa razie same pyszności odkrywam. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy!
Przepyszne danie, trochę czasu zajmuje, ale naprawdę warto!!!! Dziękuję za przepis i pozdrawiam!