Kto powiedział, że hamburger musi być niezdrowy? Jeśli przyrządzimy go w domu, ze sprawdzonych składników, może być świetnym pomysłem na obiad. Dziś przedstawiam moją wersję domowego hamburgera z mięsa wołowego, nieco zdrowszą niż ta kupowana w tradycyjnych fast-foodach.
Składniki:
40 dag wołowiny mielonej
1 cebula
Natka pietruszki
1 jajko
Ser żółty w plastrach
Pomidor
Sałata
Majonez
Sos pomidorowy
Sos Worcestershire
4 bułki pszenne do hamburgerów
Pieprz, sól
Przygotowanie:
Mięso wymieszać dokładnie rękami w misce jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Dodać ok. 3 łyżki sosu Worcestershire oraz posiekaną natkę pietruszki. Uformować i usmażyć płaskie kotleciki. W międzyczasie pogrzać w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C ok. 5-7 minut bułeczki.
Gotowe bułki przekroić, jedną część posmarować majonezem, drugą – musztardą. Na spód położyć cebulkę pokrojoną w krążki, plasterek pomidora, ketchup, usmażonego burgera, sałatkę, ponownie pomidor, przykryć drugą częścią bułki.
Smacznego!