Domowe hamburgery wołowe

domowy hamburgerKto powiedział, że hamburger musi być niezdrowy? Jeśli przyrządzimy go w domu, ze  sprawdzonych składników, może być świetnym pomysłem na obiad. Dziś przedstawiam moją wersję domowego hamburgera z mięsa wołowego, nieco zdrowszą niż ta kupowana w tradycyjnych fast-foodach.

Składniki:

40 dag wołowiny mielonej
1 cebula
Natka pietruszki
1 jajko
Ser żółty w plastrach
Pomidor
Sałata
Majonez
Sos pomidorowy
Sos Worcestershire
4 bułki pszenne do hamburgerów
Pieprz, sól

Przygotowanie:
Mięso wymieszać dokładnie rękami w misce  jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Dodać ok. 3 łyżki sosu Worcestershire oraz posiekaną natkę pietruszki. Uformować i usmażyć  płaskie kotleciki. W międzyczasie pogrzać w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C  ok. 5-7 minut bułeczki.

Gotowe bułki przekroić, jedną część posmarować majonezem, drugą – musztardą.  Na spód położyć cebulkę pokrojoną w krążki, plasterek pomidora, ketchup, usmażonego burgera, sałatkę, ponownie pomidor, przykryć drugą częścią bułki.

Smacznego!

 

Leave a Reply