
Co to jest płyta szamotowa i jak jej używać?
Zanim przejdę do przepisu właściwego na pizzę,pozwolę sobie na kilka zdań wstępu na temat płyty szamotowej.
Płyta szamotowa to nic innego, jak kamień o grubości ok.3 cm i średnicy ok.30-40cm. Niewątpliwą zaletą tego kamienia do pizzy jest fakt, iż po nagrzaniu bardzo długo utrzymuje wysoką temperaturę, natomiast obecne na jego powierzchni pory chłoną nadmiar wody. Dzięki temu uzyskujemy cienkie, chrupiące i niesamowicie pyszne ciasto.
Ważne:
1. Kamienia do pizzy nie wolno myć płynem ani innymi detergentami, gdyż zostanie on wchłonięty przez pory, a następnie “oddany” do naszej pizzy podczas pieczenia
2. Płytę szamotową czyścimy ściereczką, ewentualnie płuczemy samą wodą (gdy kamień jest zimny).
A teraz przepis na pizzę pieczoną na kamieniu:
Składniki na ciasto: (na ok. 8 blatów)
- 0,5 kg mąki pszennej
- ok. 350ml ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Sos:
- 2 świeże pomidory bez skórki
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- Oregano, mielona papryka ostra
Dodatki:
- Ser żółty lub mozarella (ok. 200g na jeden spód)
- Salami boomerang w plasterkach (ok. 15 plasterków)
- Oliwki (dowolna ilość)
- 1 papryka czerwona (może być marynowana)
- 1 duża cebula
- Mała puszka kukurydzy
- Według uznania: pieczarki, szynka dojrzewająca, brokuły, cukinia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik z płytą szamotową w środku do temperatury jak najwyższej (u mnie ok. 230 stopni C).
Rozgrzej piekarnik z płytą szamotową w środku do temperatury jak najwyższej (u mnie ok. 230 stopni C).
Przygotuj ciasto na pizzę: Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Wsyp mąkę do miski lub na stolnicę. Dodaj rozczyn drożdżowy, sól i wyrabiaj, dolewając pozostałą część wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstaw je na 10 minut i ponownie ugnieć wraz z dodatkiem oliwy. Podziel ciasto na 8 kulek i z każdej formuj okrągłe, płaskie placki o średnicy ok. 30cm.
Przygotuj sos: pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj lub zblenduj wraz z dodatkiem pozostałych składników. Możesz również chwilę pogotować sos, jeśli będzie za rzadki.
Ułóż placek pizzy na drewnianej deseczce(łopatce do pizzy) oprószonej mąką, posmaruj sosem pomidorowy, ułóż dodatki i delikatnym ruchem zsuń pizzę z łopatki na płytę szamotową w piekarniku. Pizza na kamieniu piecze się bardzo szybko, po 7-8 minutach będzie gotowa.
Piekarnik możesz wyłączyć przed włożeniem przedostatniej pizzy. Kamień bardzo długo utrzymuje ciepło i to wystarczy, aby upiec pizzę już po wyłączeniu piekarnika.
Gotową pizzę z kamienia skrop oliwą z oliwek, ułóż listki rukoli i ciesz się jej doskonałym smakiem 🙂