Ciasto z porzeczkami i bezą

ciasto z porzeczkamiPorzeczki to prawdziwa skarbnica witamin. Zawierają sporą dawkę witaminy C, PP, a także żelaza. Wśród cennych dla zdrowia właściwości porzeczki czerwonej  wymienić należy wspomaganie prawidłowej pracy układu krążenia oraz układu pokarmowego,  leczenie reumatyzmu oraz problemów skórnych, jak również pobudzanie łaknienia. Ale przede wszystkim porzeczki są pyszne i idealnie pasują do letnich wypieków.

Dziś chcę Wam przedstawić proste porzeczkowe z bezą. Oprócz porzeczek użyłam również leśnych borówek, które świetnie przełamały kwaskowaty smak czerwonych kuleczek.

 

Składniki:
Ciasto:
170 g miękkiego masła
140g cukru (ja użyłam ksylitolu)
4 żółtka
250g mąki tortowej
Kilka kropel ekstraktu z wanilii
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

Beza:
4 białka
180g cukru pudru
Szczypta soli
600g  porzeczek i borówek (pół na pół)

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem dodając ekstrakt z wanilii. Następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając, a gdy uzyskamy jednolitą, puszystą masę, wsypujemy małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem.

Białka ubijamy ze szczyptą soli aż uzyskamy sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy. Gdy piana będzie gotowa, dodajemy umyte i obrane z “ogonków” owoce, całość delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C i pieczemy ciasto ok. 35 minut. Beza z wierzchu powinna się ładnie zarumienić.

 

Leave a Reply