Ciasto drożdżowe to jeden z moich ulubionych niedzielnych smakołyków. Uwielbiam je w każdej postaci, w lecie ze świeżymi owocami, w zimie z cynamonem lub suszonymi owocami. Dziś postanowiłam zaprezentować przepis na pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką, doskonałe na chłodne i deszczowe niedzielne popołudnie 🙂
Składniki:
Ciasto:
- Kostka drożdży (100g)
- 2 łyżki mleka
- 0,5 kostki masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki cukru
- 60 dag mąki
- 1 szklanka mleka
Kruszonka:
- Pół kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 40g żurawiny suszonej
Przygotowanie:
Rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy mleko i wsypujemy połową łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy.
Kruszonka: masło siekamy z cukrem, dodajemy mąkę i ugniatamy na jednolitą masę. Zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Ciasto: jajka, żółtko miksujemy z cukrem, następnie dodajemy rozczyn, mleko, mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy, następnie zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Do ciasta dodajemy żurawinę, zagniatamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzch ucieramy na tarce kruszonkę. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni C przez około 45-50 minut.