Czy może być coś bardziej czekoladowego (oprócz czekolady!) niż brownie? To prawdziwa czekoladowa bomba! Warto zaznaczyć, iż to ciasto czekoladowe jest niesamowicie proste do przygotowania i właściwie trudno je zepsuć. Ja zrobiłam moje brownie w wersji podstawowej, ale oczywiście można do niego dodać dowolne dodatki: orzechy, suszoną żurawinę, płatki migdałowe czy nawet świeże porzeczki. Oto mój przepis na ciasto czekoladowe brownie.
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)
1 łyżka kakao
2 jajka
200g masła
1 szklanka cukru brązowego
7/8 szklanki mąki
Pół łyżeczki aromatu waniliowego (ja dałam świeżą wanilię)
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Odłamać 4 kostki czekolady i zetrzeć je na tarce. Wiórki włożyć do lodówki. Pozostałą część czekolady połamać i roztopić w rondelku razem z masłem.
W międzyczasie ubijać jajka z cukrem oraz wanilią na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną masę czekoladową i całość miksować aż do połączenia się składników. Powoli wsypywać kakao, sól oraz mąkę i mieszać delikatnie aż sypki składniki połączą się z pozostałą masą.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Masę wylać na foremkę (ok. 20×30 cm) i posypać czekoladowymi wiórkami.
Brownie piec przez około 20 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.
Smacznego!