Ciastka z dziurką

Ciastka z dziurkąCiasteczka z dziurką to doskonały przysmak nie tylko na Tłusty Czwartek,  ale również jako słodka przekąska na podwieczorek lub spotkanie ze znajomymi.  Ich wykonanie nie powinno nikomu sprawić trudności. A więc do dzieła!

 

 



Składniki:

I ciasto

  • szkl. kwaśnej śmietany
  • szkl. mąki

II ciasto

  • kostka margaryny
  • szkl. mąki

Wykonanie

Pierwsze ciasto posiekać nożem. To samo zrobić z ciastem drugim. Następnie połączyć obydwa ciasta siekając je. Ciasto schłodzić odstawiając do lodówki lub zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać kółka(np. szklanką) a wewnątrz dziurki(np kieliszkiem). Piec na blasze wyłożonej papierem w bardzo wysokiej temperaturze kilkanaście minut, żeby zrobiły się bardzo złote(niedopieczone nie są kruche, tylko gumowe). Można też urozmaicić przepis mocząc ciastka w białku i cukrze przed pieczeniem.

Leave a Reply