Ciasteczka z dziurką to doskonały przysmak nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również jako słodka przekąska na podwieczorek lub spotkanie ze znajomymi. Ich wykonanie nie powinno nikomu sprawić trudności. A więc do dzieła!
Składniki:
I ciasto
- szkl. kwaśnej śmietany
- szkl. mąki
II ciasto
- kostka margaryny
- szkl. mąki
Wykonanie
Pierwsze ciasto posiekać nożem. To samo zrobić z ciastem drugim. Następnie połączyć obydwa ciasta siekając je. Ciasto schłodzić odstawiając do lodówki lub zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać kółka(np. szklanką) a wewnątrz dziurki(np kieliszkiem). Piec na blasze wyłożonej papierem w bardzo wysokiej temperaturze kilkanaście minut, żeby zrobiły się bardzo złote(niedopieczone nie są kruche, tylko gumowe). Można też urozmaicić przepis mocząc ciastka w białku i cukrze przed pieczeniem.