Czy zdarza Wam się mieć straszną ochotę na coś słodkiego, najlepiej czekoladowego, ale nie mamy nic pod ręką? Ja w takich chwilach stawiam na własnoręcznie upieczone kruche ciasteczka kakaowe, które dziś chcę Wam zaprezentować. Przepis jest banalnie prosty, a efekt imponujący. Piekę te ciasteczka zawsze wtedy, gdy nie mam czasu na wyjście do sklepu po tabliczkę czekolady lub po prostu chce przygotować szybki i smakołyk. Zdjęcie nie oddaje uroku tych ciasteczek, gdyż zrobiłam je szybko telefonem, gdyż nie mogłam się już doczekać ich skonsumowania 😉 Zachęcam do wypróbowania przepisu i eksperymentowania z własnymi jego wariacjami.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
3 garście płatków owsianych
1 łyżka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru waniliowego
5 łyżek cukru brązowego
3 łyżki kakao
3 łyżki płatków migdałowych
Niecałe 0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka lub wody
Konfitura
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, płatki migdałowe, cukier brązowy oraz waniliowy, kakao oraz sodę. Wymieszać, a następnie dodać olej i całość wymieszać. Wlać mleko lub wodę i całość ugniatać aż uzyskamy gęste ciasto o jednolitej konsystencji.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki i rozpłaszczyć je w dłoni tworząc krążek.Układać krążki na blasze, a na wierzch nakładać łyżeczką odrobinę konfitury.
Piec w piekarniku ok. 10-12 minut. Po wyjęciu koniecznie ostudzić, a następnie ściągnąć z blachy. Gorące ciasteczka są bardzo kruche i mogą nam się rozpaść.