Burrito meksyka艅skie

burritoBurrito to pochodz膮ca z Meksyku potrawa dla prawdziwych twardzieli. Ale nie tylko 馃檪 Ja jestem wielka fank膮 pikantnych potraw, wi臋c ostre w smaku burrito spe艂nia wszelkie moje wymagania kulinarne. Przygotowanie tego dania jest stosunkowo proste i 艣wietnie si臋 nadaje zar贸wno na obiad, jak i przek膮sk臋 w ci膮gu dnia. Poni偶ej m贸j przepis na burrito:

Sk艂adniki na 4 porcje:
0.5 kg mielonej wo艂owiny
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidor贸w
Ma艂a puszka kukurydzy
1 cebula
2 z膮bki czosnku
sos Worcester
1/4 艂y偶eczki p艂atk贸w chili
S艂odka papryka w proszku, s贸l, pieprz cayenne
Niewielki kawa艂ek papryczki chili
Oliwa

Przygotowanie:
Mi臋so podsma偶y膰 na oliwie. Nast臋pnie doda膰 posiekan膮 w kostk臋 cebul臋. Dusi膰 razem 3 minuty. Doda膰 2 艂y偶ki sosu Worcester oraz 1 du偶膮 艂y偶k臋 papryki, doprawi膰 sol膮 do smaku. Nast臋pnie doda膰 pomidory z puszki razem z sosem, ods膮czon膮 z zalewy fasol臋 oraz kukurydz臋. Ca艂o艣膰 wymiesza膰 i dusi膰 pod przykryciem ok 10-15 minut. Doda膰 pozosta艂e przyprawy: pieprz cayenne, p艂atki chili oraz (wedle uznania) odrobin臋 posiekanej papryczki. Na koniec dorzuci膰 posiekany czosnek i ca艂o艣膰 dusi膰 jeszcze przez ok. 5 minut.
Na suchej patelni podgrza膰聽 placki tortilli. Na 艣rodek placka na艂o偶y膰 farsz i zawin膮膰 w rulon w taki spos贸b, aby jeden koniec placka by艂 r贸wnie偶 zawini臋ty do 艣rodka, tworz膮c podstaw臋.

Burrito mo偶na podawa膰 z sosem z awokado lub ulubionym dipem oraz sa艂atk膮.

Leave a Reply