Uwielbiam domowe burgery. Zwłaszcza te z soczystą wołowiną i aromatycznymi ziołami. Jednak czasem mam ochotę na coś bezmięsnego, dlatego postanowiłam poeksperymentować z tym pysznym daniem w wersji wege. Zainspirowała mnie do tego moja serdeczna koleżanka, z którą wspólnie przyrządziłyśmy pewnego popołudnia pyszne burgery z fasolą.
Składniki:
- Puszka czerwonej fasoli
- Połówka dojrzałego awokado
- 15dag sera koziego
- Średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pół papryki świeżej
- Kawałek cukinii
- Majonez, musztarda
- 2 pełnoziarniste bułki
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz cayenne, bazylia
- Kilka liści świeżego szpinaku baby
- Świeże kiełki
Przygotowanie:
Paprykę podzielić na mniejsze płaskie cząstki, cukinię przekroić wzdłuż, skropić delikatnie oliwą. Warzywa włożyć do piekarnika i piec w temp. ok. 175 stopni aż skórka się delikatnie przypiecze.
Połówkę cebuli pokroić w krążki i zeszklić na patelni.
Fasolkę odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki i ugnieść widelcem. Dodać 2 łyżki pokrojonego w drobną kostkę sera oraz poszatkowaną drugą połówkę cebuli. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz bazylią.
Awokado obrać, przełożyć do miseczki, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
Bułki przepołowić i podpiec w piekarniku. Po wyjęciu posmarować środek pastą z awokado, z fasoli uformować okrągłe kotlety i włożyć do bułki, na wierzch rozłożyć podsmażoną cebulę, zetrzeć ser, położyć paprykę i cukinię i ponownie włożyć do piekarnika, aby ser delikatnie się roztopił.
Przygotować sos: musztardę zmieszać z majonezem (po ok. 2 duże łyżki).
Po wyjęciu burgerów z piekarnika włożyć do bułek kilka liści szpinaku, kiełki, całość polać sosem musztardowo-majonezowym.