Dzisiejsza propozycja deseru sprawdza się doskonale, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście. Ciasta z płatków śniadaniowych robi się niemal błyskawicznie. można je podać na wiele sposobów, wykorzystując produkty, które akurat mamy pod ręką. Ich podstawą są bowiem dowolne płatki śniadaniowe (może to byc muesli, płatki kukurydziane, chrupki, jaśki), bakalie (np. rodzynki, żurawina, orzechy drobno posiekane) oraz cynamon, wiórki kokosowe lub czekoladowe do posypki. Sprawdźcie, jak szybko i łatwo można przygotować efektowną słodką przekąskę.
Składniki:
1 tabliczka białej czekolady
Garść płatków kukurydzianych
Garść płatków muesli
2 łyżki czekoladowych chrupków śniadaniowych
Dodatki: rodzynki, suszone jabłka, wiórki kokosowe, cynamon.
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w garnku uważając, aby nie przywarła do dna naczynia. Następnie wsypać pozostałe składniki i dokladnie wymieszać, by pokryć je czekoladą ze wszystkich stron.
Gdy masa będzie gęsta, łyżeczką formować kulki i układać na pergaminie. Z wierzchu posypać wiórkami lub cynamonem.
Wstawić do lodówki na 10 minut.
Podawać na paterze lub w papierowych foremkach do babeczek.
Ja robiłam, ja robiłam!Tylko chyba czekoladę miałam za słodką trochę, ale to nie zmieniało faktu, że ciastka zniknęły w godzinę przy dwóch osobach ;]
Dziś próbuję.
Sądzę, że to doskonała alternatywa dla batowników zbożowych ze sklepu.