Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Dużo sera, cienki spód, rodzynki. Przepisów na sernik jest naprawdę wiele, a osoba, która pierwszy raz zamierza upiec sernik, może mieć trudny wybór. ja przygotowałam sernik z przepisu poleconego mi przez znajomą. robiłam go pierwszy raz, ale efekt końcowy był udany.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru pudru
10 dag masła
Opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki śmietany
1 jajko
Masa:
80 dag sera do serników (ja kupiłam gotowe w wiaderku)
10 dag masła
6 jaj
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Rodzynki
Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta: masło siekamy razem z mąką oraz cukrem. Następnie dodajemy śmietanę oraz jajko. Z tych składników ugniatamy ciasto, po czym umieszczamy je na 60 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, odkrawając od niego 1/3, z którego na końcu zrobimy kratkę na cieście.
Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 175 stopni C.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Masło z pozostałą częścią cukru ucieramy aż do uzyskania puchu, po czym stopniowo dodajemy po jednym żółtku, małe porcje sera (po jednej kopiastej łyżce) oraz mąkę z cukrem wanilinowym oraz rodzynki. Masę łączymy z ubitą pianą i delikatnie mieszamy, po czym wylewamy na podpieczony spód. Z ciasta, które odłożyliśmy formujemy płaskie paski, które rozkładamy na masie serowej w formie kratki. Z wierzchu możemy ją posmarować rozbełtanym jajkiem.
Sernik pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni C przez ok. 75-90 minut.
Smacznego!