Zupa z zielonych szparagów

SONY DSCSzparagi dość rzadko goszczą w mojej kuchni, ale jak już się pojawią, staram się wykorzystać ich potencjał w 100%. Dlatego dziś chciałabym zaprezentować Wam pyszną, aromatyczną zupę ze szparagów zielonych, a właściwie z ich resztek, które pozostały mi po wcześniejszym daniu (niestety nie umieszczę zdjęcia i przepisu, gdyż zostało zjedzone zanim zdążyłam wyciągnąć aparat).

 

Składniki:

  • Resztki z ok. 40dag szparagów zielonych
  • 2 młode ziemniaczki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek ok. 8cm pora
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Przyprawy: sól himalajska, pieprz cayenne, cząber, kminek, tymianek, curry

Przygotowanie:

Resztki szparagów ugotować przez ok 15 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wyjąć je łyżką cedzakową, a do wody wrzucić pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki i zeszklić na oleju, dodać utarte warzywa i całość lekko podsmażyć. Dodać do gotujących się ziemniaków.

Szparagi pokroić drobniej, usunąć ewentualne włókna lub twardsze, zdrewniałe części i dodać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem i curry. Cząber, kminek i tymianek (po ok. 1/3 łyżeczki każdej przyprawy) utrzeć za pomocą moździerza. Dodać do zupy wraz z oliwą. Na koniec dodać posiekany drobno czosnek oraz śmietanę (uważać, aby się nie zwarzyła), chwilę zagotować i podać z bagietką.

 

 

Leave a Reply

CommentLuv badge