Zupa – krem brokułowy

Soup made of green vegetablesBrokuły to warzywa niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Zawierają szereg witamin i minerałów, a przy tym są lekkostrawne. W zielonych różyczkach znajdziemy bowiem witaminę C, beta-karoten oraz błonnik. Warto również pamiętać, że brokuły mają właściwości antyrakowe i oczyszczające z toksyn. Zupa – krem z brokułów to doskonały pomysł na wykorzystanie tego cudownego warzywa w naszym codziennym menu, jak również jako smaczną przystawkę na eleganckim przyjęciu.

Składniki:

1 bukiet brokułów
Udko z kurczaka
Marchew
Seler
Pietruszka (korzeń)
2 ząbki czosnku
1 żółtko
3 łyżki śmietany 18%
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy
2 kromki chleba
Do dekoracji: natka pietruszki,  kilka kostek sera feta (według gustu)

Przygotowanie:

W 1 litrze wody gotujemy udko z dodatkiem marchwi, selera i korzenia pietruszki oraz liścia laurowego. Gdy mięso będzie miękkie, przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa, kroimy je drobniutko, wrzucamy do wywaru wraz z różyczkami brokuła oraz posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy przez około 10 minut, w międzyczasie przygotowujemy grzanki z chleba (kroimy kromki w kostkę i podsmażamy na patelni, aż staną się złociste i chrupkie).

Następnie ściągamy zupę z ognia i blendujemy aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Żółtko mieszamy ze śmietaną,  łączymy z zupą brokułową.

Zupę krem brokułowy podajemy z grzankami. Możemy z wierzchu udekorować serem feta lub pietruszką.

Smacznego.

 

1 komentarz

  1. Lunia79 says:

    Sprawdziłam, pyszne. rezygnowałam z sera feta, za którym nie przepadam na rzecz parmezanu startego.
    A krem brokułowy podałam z pasztecikami.

Leave a Reply

CommentLuv badge