Przepisy kulinarne, artykuły o zdrowiu, ciekawostki

Smacznie i zdrowo


Zupa – krem brokułowy

Data: 12 maja 2012 autor: Smacznie i zdrowo

krem brokułowyBrokuły to warzywa niezwkle cenne dla naszego zdrowia. Zawierają szereg witamin i minerałów, a przy tym są lekkostrawne. W zielonych różyczkach znajdziemy bowiem witaminę C, beta-karoten oraz błonnik. Warto również pamiętać, że brokuły mają właściwości antyrakowe i oczyszczające z toksyn. Zupa – krem z brokułów to doskonały pomysł na wykorzystanie tego cudownego warzywa w naszym codziennym menu, jak również jako smaczną przystawkę na eleganckim przyjęciu.

Składniki:

1 bukiet brokułów
Udko z kurczaka
Marchew
Seler
Pietruszka (korzeń)
2 ząbki czosnku
1 żółtko
3 łyżki śmietany 18%
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy
2 kromki chleba
Do dekoracji: natka pietruszki,  kilka kostek sera feta (według gustu)

Przygotowanie:

W 1 litrze wody gotujemy udko z dodatkiem marchwi, selera i korzenia pietruszki oraz liścia laurowego. Gdy mięso będzie miękkie, przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa, kroimy je drobniutko, wrzucamy do wywaru wraz z różyczkami brokuła oraz posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy przez około 10 minut, w międzyczasie przygotowujemy grzanki z chleba (kroimy kromki w kostkę i posmażamy na patelni, aż staną się złociste i chrupkie).

Następnie ściągamy zupę z ognia i blendujemy aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Żółtko mieszamy ze śmietną,  łaczymy z zupą brokułową.

Zupę krem brokułowy podajemy z grzankami. Możemy z wierzchu udekorować serem feta lub pietruszką.

Smacznego.

 

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.5/5 (13 votes cast)
Zupa - krem brokułowy, 4.5 out of 5 based on 13 ratings

Podobne wpisy:

1 do “Zupa – krem brokułowy”

  1. Lunia79 napisał(a):

    Sprawdziłam, pyszne. rezygnowałam z sera feta, za którym nie przepadam na rzecz parmezanu startego.
    A krem brokułowy podałam z pasztecikami.



Zostaw odpowiedź




↑ Do góry