Zupa jarzynowa dla alergika

zupa jarzynowaAlergicy nie mają łatwego życia. Zwłaszcza ci, którzy cierpią na alergie pokarmowe. Ciągłe odmawianie sobie różnego rodzaju pokarmów, szukanie zamienników bywa uciążliwe. Lecz często przy odrobinie pomysłowości można stworzyć naprawdę smaczne i wolne od alergenów posiłki. Dziś chcę się podzielić moim przepisem na pyszną zupę jarzynową, pełną witamin i minerałów, a przy tym bezpieczną dla osób, które ze swojej diety muszą wyłączyć takie produkty, jak białko krowie, sztuczne dodatki,  seler i wiele innych. Wszystkie składniki użyte w przepisie są naturalne i nie powinny szkodzić osobom ze skazą białkową.

 

Składniki:
1 żółta papryka
1 szklanka posiekanej białej kapusty
1 mały por
1 marchew
1 pietruszka
1 duży ziemniak
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki mleka kokosowego
Przyprawy:ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, oregano, kminek
4 łyżki oleju lnianego (więcej o jego właściwościach:http://zycienaszczycie.pl/olej-lniany-wlasciwosci-i-zastosowanie/)

 

Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z dodatkiem 3 liści laurowych, ziela angielskiego oraz zieloną część pora. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew i  pietruszkę. Gotować przez około 15 minut, a  następnie dodać kapustę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość gotować przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać posiekany czosnek, wlać mleko kokosowe oraz doprawić do smaku. Zagotować jeszcze przez około 5 minut.

Przed podaniem do zupy dodać olej lniany i całość zamieszać. Ja dodałam jeszcze odrobinę posiekanej drobno papryczki chili.

Smacznego!

 

This entry was posted in Zupy.

Leave a Reply

CommentLuv badge