Aromatyczna zupa dyniowa z grzankami

Jesień to prawdziwa uczta dla smakoszy dyni. Swą popularność zawdzięcza świętu, które przywędrowało do nas z USA – Halloween, a obchodzone jest 31 października. Jednak dynia to nie tylko główna atrakcja Halloween, a pełen wartości odżywczych przysmak. My natomiast prezentujemy dziś to cudowne warzywo w postaci aromatycznej kremowej zupy.

 

Składniki:

3 szklanki startej surowej dyni
1 cebula
1 l wywaru (mięsny ub warzywny)
2 ząbki czosnku
1 ugotowane udko z kurczaka
Przyprawy: imbir, chili cayenne, sól, bazylia, curry, liść laurowy, ziele angielskie
Śmietana 12 %
Chleb na grzanki
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać startą na grubych oczkach dynię oraz cebulę, przyprawić solą, chili, curry oraz imbirem. Przyprawy należy dodać wedle uznania, zgodnie z naszymi gustami smakowymi. Dusić warzywa aż zmiękną, a nadmiar wody delikatnie odparuje. Dynie połączyć z wywarem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować całość przez około 20 minut.

Mięso z kurczaka (możemy wykorzystać to, na którym przygotowaliśmy wywar) pokroić drobno i dodać do zupy. Pod koniec gotowania dodać posiekany czosnek, następnie całość zmiksować za pomocą blendera na kremowa masę.

Kromki chleba pokroić w kostkę, zrumienić na patelni z odrobiną tłuszczu.

Krem przed podaniem połączyć ze śmietaną i dokładnie wymieszać, aby uzyskał jednolitą konsystencję.

Zupę dyniową podawać z grzankami. Smacznego.

2 komentarzy

  1. karolla says:

    Dzięki za przepis.prosty i smaczniutki! Szukałam przepisu na zupe z dyni i natknelam siena ten blog. Z ,czego się bardzo cieszę.mamtylko pytanie: czy zamiast śmietany można dodać jogurt? Jestem na diecie więc wolałabym zrezygnować se zbędnych kalorii 😉

Leave a Reply

CommentLuv badge