Wielkanocne babeczki orkiszowe z owocami

wielkanocne babeczkiOrkiszowych szaleństw ciąg dalszy. Tym razem będą to pyszne, zdrowe babeczki orkiszowe z masą grysikową oraz mrożonymi owocami. Choć nie jest to typowo świąteczny wypiek, to myślę, że przypadną do gustu niejednemu łasuchowi, który zwykle z bólem serca odmawia sobie wielkanocnych wypieków 😉

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 50g masła zimnego
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
  • 1 łyżka śmietany

Nadzienie:

  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru
  • Mrożone owoce (u mnie leśna mieszanka)

Przygotowanie:

Masło posiekać z zimnym masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wykleć nim foremki na babeczki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 190 stopni C przez około 10 minut.

W międzyczasie przygotować masę: do rondelka wlać mleko, dodać kaszę, zamieszać i podgrzewać (ciągle mieszając). Stopniowo dodawać pozostałe składniki i mieszać, aż masa stanie się gęsta.

Podpieczone spody babeczek nadziać masą, a na wierz nałożyć mrożone owoce (nie rozmrażać ich wcześniej!). Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze ok. 170 stopni C przez około 20-25 minut.

Smacznego!

1 komentarz

Leave a Reply

CommentLuv badge