Tortilla inaczej, czyli wrap z kurczakiem

inna tortillaPlacki tortilla mają to do siebie, że za każdym razem możemy z nich stworzyć oryginalne dania. Dziś prezentuję Wam mój pomysł na tortille a’la omlet, albo a;’la nie wiadomo co 😉 Cały kunszt wykonania tej wariacji wrapowej polega na tym, aby dobrze przypiec na patelni placki, dzięki czemu będą chrupiące. W mojej propozycji przeważa orientalna nuta, a więc spora dawka curry, imbiru oraz mleka kokosowego.

Składniki:

2 wrapy
1 podwójny filet z kurczaka
Puszka czerwonej fasoli
Pół czerwonej papryki
2 pomidory
5 łyżek kukurydzy z puszki
1/3 małej cukinii
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki startego cheddara
Curry
Kawałek świeżego imbiru
Pieprz cayenne, sól, oregano, kozieradka
Oliwa

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w podłużne, cienkie paski. Podsmaż na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. w osobnym naczyniu podsmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę, aż do zeszklenia.  Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę  i duś około 2-3 minuty.  Przełóż cebulę z papryką do kurczaka, dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i duś ok. 5 minut. Dodaj odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę, a na koniec pokrojona w kostkę cukinię. Imbir (ok. 1 cm korzenia) zetrzyj na tarce i dodaj do potrawy. Dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy. Ponieważ każdy ma swoje własne upodobania jeśli chodzi o intensywność smaku przypraw oraz ostrość, polecam dodawać przyprawy do momentu aż uzyskamy idealny dla nas smak. Ja lubię dania mocno pikantne, więc nie szczędzę sobie pieprzu cayenne oraz curry 🙂 Uważajmy jednak na ilość kozieradki oraz oregano, bo zbyt duża ich ilość może zepsuć smak potrawy.

Danie dusimy pod przykryciem ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wytworzony sos powinien się zredukować o ok. 1/3 ilości i tym samym stać się gęsty i wyrazisty.

Na patelni podpiekamy wrapy z obydwu stron, do momentu, aż będą dość twarde i chrupiące. Zostawiamy na patelni jeden z nich, nakładamy farsz, posypujemy serem i przykrywamy drugim. Zapiekamy całość ok. 20 sekund, aż ser się delikatnie rozpuści.

Danie podajemy podzielone na 4 części. Ja udekorowałam swoją potrawę listkami rukoli oraz skropiłam kremem balsamicznym.

Leave a Reply

CommentLuv badge