Tartaletki orkiszowe z puree buraczkowym i kozim serem

tartaletki z buraczkamiŚwietny pomysł na pyszną i zdrową przekąskę. Orkiszowe tartaletki z buraczkami i kozim serem przyrządza się dość szybko i na pewno posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dla mnie to idealne rozwiązanie kulinarne na spotkanie przy winku z koleżanką 😉 Polecam spróbować.

Składniki:

Ciasto na tartaletki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
    0,5 łyżeczki soli himalajskiej
    6 łyżek masła

Nadzienie:

Paczka mrożonego puree z buraczków (ewentualnie 500g puree własnej produkcji)
Kawałek koziego sera
Rukola
Krem balsamiczny
Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę i twarde masło posiekaj nożem, dodaj sól i zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.

Przygotuj foremki na babeczki: posmaruj je masłem, a następnie uformuj wyklej cienką warstwą ciasta. Spód ponakłuwaj widelcem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz tartaletki przez około 15-20 minut,aż staną się lekko rumiane.

Buraczki duś kilka minut w rondelku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Możesz je lekko przyprawić solą i pieprzem.

Tartaletki wypełnij puree z buraczków, wierzch posyp tartym serem kozim (lub pokrusz jego plastry w rękach), a następnie wstaw do piekarnika (170 stopni C) na około 10 minut.

Na gotową tartaletkę połóż listek rukoli i udekoruj kremem balsamicznym.

 

 

3 komentarzy

  1. Smacznie i zdrowo says:

    Magda, ja kupuję na targu, na stoisku ze zdrową żywnością u zaprzyjaźnionej sprzedawczyni 🙂 ale często też używam takiego z Lidla, w trójkącie – to wersja również dla tych, którzy nie przepadają za ostrym smakiem i zapachem koziego 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge