Tarta z wiśniami i leśnymi owocami

tarta z wiśniami i owocami leśnymiTarta owocowa to świetny pomysł na deser na każdą okazję. Uwielbiam ją zarówno na słodko, jak i na słono. Dziś jednak chcę zaprezentować bardzo prostą tartę owocową, która kryje w sobie słodki, kwaśny i słony smak. Moją tartę przygotowałam z mrożonymi wiśniami oraz owocami leśnymi. Ponieważ bardzo lubię, gdy ciasto ma kwaśny posmak, nie dałam zbyt dużo cukru, dzięki czemu kwaskowatość wiśni była bardzo wyraźna. Jeśli jednak nie odpowiada Ci ten smak, dodaj kilka łyżek cukru więcej.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 130g cukru
  • 200g twardego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko średniej wielkości
  • 0,8kg mrożonych owoców (u mnie wiśnie oraz owoce leśne, ale mogą być też truskawki czy maliny).
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Masło posiekać z mąką, dodać cukier, sól, jajko i zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Przygotować formę do tarty: posmarować masłem i podsypać bułką tartą.  Ciasto wyciągnąć z lodówki, oderwać kawałek (ok. 1/3), pozostałą część rozwałkować na cienko i wykleić nim formę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 10 minut. Następnie wyjąć, oprószyć bułką tartą, aby owoce “nie zamoczyły” ciasta. Na tak przygotowany podkład wyłożyć owoce (bez rozmrażania), posypać cukrem pudrem i zetrzeć na tarce oderwany wcześniej kawałek ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 35-40 minut.

Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.

 

 

Leave a Reply

CommentLuv badge