Słodkie naleśniki

naleśnikiNaleśniki to niezwykle wdzięczne danie, gdyż pasuje niemal na każdą okazję, a sposobów ich przyrządzenia jest mnóstwo. Najpopularniejsze są naleśniki z białym serem, konfiturą, z bitą śmietaną i owocami, z różnego rodzaju musami, ale również w wersji słonej: z szynką i pieczarkami, z warzywami, serem żółtym. Dziś podzielimy się z Wami przepisem na pyszne naleśniki na słodko.

Składniki na ciasto:

Ciasto:
125 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki mleka
Szczypta soli
1 łyżka masła
4 łyżki wody, może być gazowana

Farsz:
250 g sera białego
2 łyżki śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego
1 banan
3 orzechy włoskie

Polewa:
0,25 kostki margaryny
1 łyżka wody
4 łyżki cukru
1 czubata łyżka kakao
Wiórki kokosowe

Przygotowanie ciasta naleśnikowego:
Lekko ubite jajka połączyć z mąką, mlekiem, cukrem pudrem, solą i wodą oraz z łyżką roztopionego masła. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej, delikatnej konsystencji.

Naleśniki smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż się lekko zarumienią.

Przygotowanie farszu:
Ser rozgnieść ze śmietaną dodając cukier waniliowy. Dodać drobno posiekane orzechy. Pozostawić w chłodnym miejscu na 20 minut.

Przygotowanie polewy:
W garnuszku rozpuścić margarynę, następnie dodać pozostałe składniki i całość podgrzać cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.

Nakładać farsz na usmażone naleśniki, następnie położyć kilka plasterków banana, zawijać w rulon lub składać w trójkąt. Z wierzchu naleśniki polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Leave a Reply

CommentLuv badge