Śliwki pod kruszonką

śliwki pod kruszonkąJak jest jesień to muszą być...śliwki. Tak jest. Lodowe desery, biszkopty z galaretkami tak chętnie spożywane w upalne letnie popołudnia wraz z nadejściem chłodnej i deszczowej jesieni ustępują miejsca innym, aromatycznym wypiekom. A ponieważ jesień to sezon na śliwki, dzisiejszy przepis będzie właśnie na bazie tego pysznego owocu. Jesienne owoce pod kruszonką to doskonały pomysł na deser dla każdego. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie będą pasowały do popołudniowej herbaty 🙂 I choć moje dzisiejsze śliwki pod kruszonką nie są idealnym rozwiązaniem dla alergika to trudno się powstrzymać od skosztowania tego pysznego deseru. 

 

Składniki:

Ok. 20 dojrzałych śliwek węgierek
3/4 szklanki cukru brązowego
1 szklanka mąki
50 g masła
Cynamon mielony

 

Przygotowanie:

Śliwki myjemy i przekrajamy na pół, aby łatwo wyciągnąć pestkę. Połówki owoców układamy w tortownicy, keksownicy bądź innym naczyniu do zapiekania.  Łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz masło i ugniatamy na zbita masę. Ciasto nie może być zbyt “ciekłe” ani zbyt sypkie. W razie potrzeby dodajemy masło lub mąkę.

Ciasto kruszymy na wierzch owoców. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C i wkładamy naczynie. Pieczemy około 35 minut, aż kruszonka nabierze rumieńców 🙂

Podajemy na ciepło z gałką lodów.

Smacznego!

 

Leave a Reply

CommentLuv badge