Sałatka z jarmużu, awokado i tofu

sałatka z jarmużuJarmuż zasługuje na ważne miejsce w naszym codziennym menu. To smaczne warzywo z rodziny kapustnych zawiera w sobie bardzo cenne witaminy i minerały. Jest źródłem beta-karotenu, witamin K, C, E oraz witamin z grupy B. Zawiera żelazo, wapń, fosfor,  jest bogaty w luteinę oraz przeciwutleniacze. Zalecany jest osobom z problemami żołądkowymi, w tym z wrzodami żołądka, a także wykazuje pozytywne działanie antynowotworowe. Dziś jarmuż jest bohaterem mojej zdrowej i smacznej sałatki – doskonałej jako dodatek do obiadu oraz lunch do pracy.

Składniki:

Kilka liści świeżego jarmużu
Pół awokado
5-6 oliwek zielonych lub czarnych
Plaster tofu naturalnego
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
8 sztuk orzechów nerkowca
Pieprz cayenne, sól himalajska
Ząbek czosnku

Przygotowanie:

Listki jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w salaterce. Awokado i tofu kroimy w kostkę, dodajemy do jarmużu wraz z oliwkami. Następnie przyrządzamy dressing: łyżkę oliwy mieszamy z kilkoma kroplami octu balsamicznego, dodajemy posiekany drobno czosnek, doprawiamy pieprzem oraz solą, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli.

Sałatkę polewamy dressingiem i posypujemy orzechami nerkowca.

 

 

1 komentarz

Leave a Reply

CommentLuv badge