Sałatka z arbuza, melona i sera fety

W upalne letnie dni mamy ochotę na lekkie, orzeźwiające dania i przekąski. Soczysty owoc arbuza świetnie smakuje i gasi pragnienie, ale czy wiecie, że również doskonale smakuje jako dodatek do sałatki? Dziś prezentujemy arbuza w dość nietypowym towarzystwie, jednak uwierzcie, iż oryginalne połączenie jego słodyczy, delikatności melona z  lekko słonym serem feta i czarnymi oliwkami daje niesamowite wrażenia smakowe. Sami spróbujcie!

 

Składniki:

Ćwiartka dojrzałego arbuza
Pół melona
Pół czerwonej cebulki
Opakowanie sera feta
Garść czarnych oliwek (w zależności od upodobań)
Łyżeczka soku z cytryny
2 listki świeżej mięty
Ocet balsamiczny
Pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Arbuza oraz połówkę melona kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski.  Cebulkę siekamy w piórka i skrapiamy sokiem z cytryny. Ser feta kroimy w kostkę ,a  oliwki w krążki. Dodajemy do owoców. Siekamy drobno listki mięty, mieszamy z kilkoma kroplami octu balsamicznego oraz pozostałą częścią soku z cytryny.  Mieszamy z sałatką, z wierchu posypując świeżo utartym pieprzem.

Smacznego 🙂

 

 

2 komentarzy

  1. KoralowaKrólowa says:

    O kuchnia arbuz z cebulką 🙂 nie próbowałam takiej kombinacji, ale czas poznać nowe smaki.

Leave a Reply

CommentLuv badge